Revvity tähtää terveyden edistämiseen uraauurtavan tutkimuksen ja tuotekehityksen voimin

Kuvassa vauva

Revvity tähtää terveyden edistämiseen uraauurtavan tutkimuksen ja tuotekehityksen voimin.

Amerikkalaislähtöiseen PerkinElmer-konserniin koko 2000-luvun kuulunut diagnostiikkayksikkö Turussa vaihtoi nimensä Revvityksi vuonna 2023 konsernimuutoksen myötä. Se tunnetaan myös Wallacin nimellä ja maailmanlaajuisesti edistyksellisistä vastasyntyneiden seulonnoista.

Revvity on liikevaihdoltaan lähes kahden miljardin euron konserni, joka on erikoistunut biotiede- ja diagnostiikkaliiketoimintaan. Se irtautui Perkin Elmeristä vuonna 2023 New Mountain Capitalin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Konsernin jakamisella tavoitellaan strategista hyötyä, sillä kummallekin puolikkaalle on hyvät kasvunäkymät. Revvity keskittyy terveyden edistämiseen ja PerkinElmer ympäristö- ja elintarvikeanalyyseihin.

Revvityn Turun yksikkö, Wallac Suomi Oy aloitti toimintansa vuonna 1950 kosteusmittarien valmistajana ja kehittyi yli 70 vuodessa diagnostiikka-alan valmistusyksiköksi. Tuotevalikoima painottuu raskauden aikaiseen ja vastasyntyneiden seulontaan.

Suomalaisvauvojen seulonnat keskitetty Tyksiin

Yli 70 prosenttia liikevaihdosta tuovat vastasyntyneiden seulontatestit, joiden avulla noin 800 miljoonaa lasta on seulottu vuodesta 1986 lähtien eri puolilla maailmaa. Testillä voi tunnistaa noin 60 perinnöllistä tai metabolia sairautta vauvojen kantapäästä otettavalla verinäytteellä. Sairaudet ovat parannettavissa tai hoidettavissa, jos ne havaitaan ajoissa, mutta ne voivat hoitamattomina heikentää merkittävästi elämän laatua. Nykyisin myös Suomessa syntyvät vauvat voivat saada testin vanhempien niin halutessa. Ne tehdään keskitetysti Tyksissä.

Uudempi tuote on raskauden aikainen NIPT-testi, jonka avulla voidaan jo 10. raskausviikolla havaita sikiön kromosomipoikkeavuuksia, jotka tunnetaan Down, Edwards ja Patan syndromana. Testi on myös otettu Suomessa käyttöön suuressa sairaalaorganisaatiossa julkisella sektorilla.

Innovatiivisuutta edistetään

Revvity-nimi kuvaa konsernin strategiaa tutkimuksesta todellisuuteen (REVolutionise VITa). Tavoitteena on kiihdyttää uraaurtavien innovaatioiden hyödyntämistä paremman terveyden saavuttamiseksi tulevaisuudessa. Konsernin tutkimus- ja kehitysyksiköt mahdollistavat aiemmin mahdottomina pidettyjen keinojen kehittämisen perustutkimuksesta ja lääkekehityksestä kliinisten hoitojen kehittämiseen. Diagnostiikkayksiköt kattavat potilaiden seulonta-, diagnostiikka- ja seurantatuotteiden kehittämisen.

– Revvity on hyvin fokusoitunut terveydenedistämisen koko elinkaareen. Meille Turussa konsernimuutos oli hyvä asia, koska Revvity keskittyy omalle ydinalueellemme, diagnostiikkaan. Revvity-konserni on myös pienempi kuin PerkinElmer, joten siiloutumista ei tapahdu helposti. Lisäksi eri segmenttien välillä on synergiaa, jota voimme hyödyntää tuotekehityksessä, Turussa valmistettavien terveysdiagnostiikka-tuotteiden johtaja Petra Furu kertoo.

Turun yksikön liiketoimintaa ovat viime vuoden aikana heikentäneet taloussuhdanteista johtuvat raaka-ainehintojen nousut ja kasvaneet logistiikkakulut. Lisäksi Covid-testien myynti hiipui pandemian loputtua ja toi 50 miljoonan euron vajauksen myyntiin. Alustava liikevaihtoarvio vuodelle 2023 on 216 miljoonaa euroa ja sopeuttamistoimena Turussa käynnistettiin helmikuussa 2023 muutosneuvottelut, joiden tavoitteena on enintään 85 työsuhteen päättäminen.

– Seulontatuotteiden kasvunäkymät ovat hieman pienentyneet, koska vaikka uusia seulontaohjelmia pystytetään, syntyvyyden lasku tuo paineita olemassa oleviin ohjelmiin. Kasvunäkymiin vaikuttaa myös geopoliittinen tilanne. Venäjän liiketoiminta oli meillä merkittävä, ja se on kärsinyt kaupparajoitteista. Toinen iso markkina-alueemme on ollut Kiina, jossa syntyvyys on laskenut 20 prosenttia ja tuotteidemme kysyntä puolittunut kuudessa vuodessa, Furu kertoo.

Markkinajohtaja USA:ssa

Yhdysvallat on edelleen suurin markkina-alue, jossa Wallacin tuotteiden vahva jalansija on onnistuttu säilyttämään.

– Meillä on USA:ssa markkinajohtajan paikka ja siellä seulontaohjelmat lisäävät uusia tauteja ohjelmaan hyvällä tahdilla, Petra Furu sanoo.

Hänen mukaansa EU:n uusi lääkinnällisten laitteiden in-vitro-diagnostiikka-asetus on teettänyt viime aikoina paljon töitä, jotta olemassa olevat tuotteet saadaan vietyä uuden lupaprosessin kautta, ja uudet säännökset voidaan ottaa huomioon tuotekehityksessä ja varmistaa uusien tuotteiden pääsy markkinoille.

www.revvity.com/fi-en

Advertoriaali-ilmoitus on julkaistu alun perin Turun kauppakamarin vuosikirjassa 2024
Toimittanut: Anne Kortela

Kategoriat:vienti, viestintä