MentorChamber esittelyssä: Janne Roslöf ja Anni Lahtela

MentorChamber esittelyssä: Janne Roslöf ja Anni Lahtela

MentorChamber esittelyssä -sarjan kuudentena haastatteluparina ovat Valonian kehittämisasiantuntija Anni Lahtela ja Åbo Akademin johtaja Janne Roslöf.

Anni Lahtela toimii kehittämisasiantuntijana Valoniassa, Varsinais-Suomen kuntien yhteisessä kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatiossa. Lahtelan työhön kuuluu Valonian toiminnan kehittäminen sekä kestävän siirtymän asiantuntijatehtävät.

Janne Roslöf puolestaan toimii Åbo Akademin jatkuvan oppimisen keskuksen (Centret för livslångt lärande vid ÅA, CLL) johtajana. Keskus tuottaa tutkimusperustaisia yhdessä Åbo Akademin muiden yksiköiden kanssa kehittämis- ja koulutuspalveluja useilla aloilla.
Mikä innosti sinut lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan?

”Olen työskennellyt Valoniassa jo pidemmän aikaa, ja vastuulleni on tullut ajan saatossa uusia tehtäviä. Koska halusin kehittyä omassa työssäni ja pysähtyä tarkemmin tarkastelemaan omia haastekohtia, koin, että voisin hyötyä mentoroinnista. Kartoitin pitkään mahdollisuuksia, mihin ja minkälaiseen mentorointiohjelmaan voisin lähteä mukaan. MentorChamber-ohjelma valikoitui lopulta, kun kuulin, että ohjelmassa on aiemmin ollut mukana muita henkilöitä Varsinais-Suomen liitosta, jonka osana Valoniakin toimii”, kertoo aktorina toimiva Lahtela.

”Olen aiemminkin toiminut mentorina, ja siitä saamani kokemuksen perusteella tuntui luontevalta lähteä tähän ohjelmaan mukaan. Koen, että mentorina saan tässä ohjelmassa myös paljon, sillä tässä pääsee pohtimaan aktorin kanssa myös itselle uusia asioita. Liian harvoin tulee tällaisia mahdollisuuksia, joissa pystyy pysähtymään ja miettimään rauhassa omaa tekemistä, ja vielä niin, että sen seurauksena pystyy samalla tukemaan muita”, kertoo mentorina toimiva Roslöf.

Miten mentorointi on lähtenyt käyntiin?

”Mentorointiohjelmassamme on melko väljät raamit, joten olemme päässeet itse aika paljon vaikuttamaan mentoroinnin toteutukseen. Tässä merkittävässä roolissa on sopivan parin löytyminen, sillä se vaikuttaa paljon koko prosessiin. Olen tässä yhteistyömme lomassa tulkinnut, että toimimme Annin kanssa melko samantyyppisessä maailmassa, vaikkakin hieman eri aloilla, ja se helpottaa mentorointia. Olemme ohjelman aikana oppineet tuntemaan toisiamme, minkä seurauksena olemme päässeet joka tapaamisella eteenpäin”, kertoo Roslöf.

”Allekirjoitan Jannen toteaman. Itselleni tuli heti varma olo, kun sain tietää parivalinnasta. Koska työni toimintaympäristö sijoittuu julkiselle sektorille, oli hienoa saada pariksi sellainen henkilö, joka toimii samalla sektorilla. Se helpottaa asioiden käsittelyä, varsinkin kun oma tavoitteeni on erityisesti kehittyä nykyisessä työssäni. Olemme nyt kolmesti tavanneet Jannen kanssa, ja tapaamiset ovat sujuneet mielestäni hyvin”, toteaa Lahtela.

Ovatko lähtöajatuksenne muuttuneet tai selkeytyneet mentoroinnin alettua?

”Työstämme melko samoja aiheita ja teemoja kuin alussa suunnittelimme. Viimeisimmässä tapaamisessa kävimme läpi esimerkiksi osaamisen teemaa yleisellä tasolla, mikä oli tosi antoisa keskustelu. Teema itsessään on todella mielekäs ja koen saaneeni siitä paljon”, pohtii Lahtela.

Mikä on tähän mennessä ollut mieleenpainuvin asia tapaamisistanne?

”Nostaisin tässäkin esille sen, että on ollut hienoa, miten hyvin tajuamme tosiamme. Meillä on paljon yhteneväisyyksiä työelämän puolella, mikä on todella kiva asia”, Lahtela kertoo.

”Olemme vielä mentorointiprosessin alkupuolella, mutta voisin nostaa tapaamisistamme sen esille, että olen ollut todella tyytyväinen siihen, miten tasavertaista keskustelumme on ollut. On ollut mukavaa, että pystymme pohtimaan asioita avoimesti eri näkökulmista”, kertoo Roslöf.

Mitä vaikutuksia mentorointiprosessin aikana tapahtuneesta heijastuu laajemmin omaan osaamiseen, yrityksiin, tai Varsinais-Suomen alueen elinvoimaan?
”Tämä, mitä me teemme tässä ohjelmassa voidaan nähdä tärkeänä toimintana julkisella tasolla, vaikka toiminta tapahtuukin luottamuksellisesti mentori-aktori parien välillä. Ohjelmamme kokonaisuutena tukee alueellista toimintaa sekä elinvoimaa, ja se on yhteiskuntavastuullista. Tässä ohjelmassa meidän kahden tulee parina hyvin luonnollisesti edustettua julkista sektoria. Työmme sisältävät paljon yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa, ja sen merkitys on ollut jo pidempään yhteiskunnallisesti esillä. Alueellisen osaamisen kehittäminen on tärkeä aihe monelle. Tämän pohjalta suosittelemmekin lähtemään mukaan tähän mentorointiohjelmaan, kun hakua taas aukeaa seuraavan kerran”, pohtivat Roslöf ja Lahtela.

Mentorointiin lähtee mukaan monenlaisia ihmisiä eri aloilta sekä eri lähtökohdista.
Seuraava MentorChamber-haku alkaa vuoden 2024 lopulla.

Kategoriat:MentorChamber