Uusimmat
Turun kauppakamari kysyi viimeisimmässä Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyssään yrityksiltä odotuksia ensi vuoden alusta voimaan tulevaa TE-palveluiden uudistusta kohtaan. Uudistuksen myötä työvoimapalvelut siirtyvät TE-toimistolta paikallistasolle.
Varsinais-Suomeen on tulossa Turun ja Salon työllisyysalueet. Turun työllisyysalueeseen kuuluu 23 kuntaa ja Salon alueeseen neljä. Muutoksen myötä palvelut tuodaan lähemmäs asiakkaita. Tavoitteena on edistää työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä lisätä työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Seudun yritykset toivovat uudistukselta muun muassa avointa ja selkeää yhteistyötä.
”Työllisyys on aina ollut kunnille tärkeää kuntalaisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman vuoksi. Jatkossa siitä tulee entistä tärkeämpää myös kuntatalouden kannalta, kun kuntien maksuosuus työttömyysturvasta kasvaa uuden rahoitusmallin myötä,” toteaa työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen Turun kaupungilta.
Yhteistyö ja viestintä odotusten kärjessä
”Varsinais-Suomen kilpailukyky kyselystä käy ilmi, että TE-palveluiden uudistuksen myötä yritykset odottavat työvoimapalveluilta säännöllistä, selkeää ja avointa yhteistyötä, tiedottamista ja viestintää. Tärkeäksi koettiin, että toimialojen ja yritysten tulevia työvoima- ja osaamistarpeita ennakoidaan ja niihin varaudutaan. Tämän mahdollistamiseksi toivottiin muun muassa kyselyitä, omia yhteyshenkilöitä, neuvottelukuntia ja tapaamisia”, toteaa kyselyn perusteella Turun kauppakamarin osaamisasioiden asiantuntija Satu Lindén.
Työ- ja elinkeinoministeriön syyskuun työllisyyskatsauksesta käy ilmi, että viime vuosien heikohko talousjakso näkyy työllisyyttä kuvaavissa luvuissa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna työttömiä työnhakijoita on aiempaa enemmän ja samaan aikaan uusia avoimia työpaikkoja on tarjolla aiempaa vähemmän. Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyssä tämä näkyy siten, että yritykset eivät koe työvoiman saatavuutta yhtä suurena haasteena kuin aiemmin. Vain 28 prosenttia vastanneista koki työvoiman saatavuuden ongelmaksi, kun luku vielä vuotta aiemmin oli 41 prosenttia ja vuonna 2022 jopa 51 prosenttia.
Osa yrityksistä kokee kuitenkin edelleen haasteita työvoiman saatavuudessa, vaikka työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa. Kohtaanto-ongelma kuvaa tilannetta, jossa työnhakijoiden osaaminen ei vastaa työelämän osaamistarpeita. Pulaa on siis oikeanlaisesta osaamisesta.
Jatkuva oppiminen tärkeässä roolissa
Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyssä yrityksiltä kysyttiin, miten pystyttäisiin vaikuttamaan siihen, että työvoiman tarjonta vastaisi paremmin heidän tarpeitaan.
”Maailman muuttuessa yhä kiihtyvää vauhtia, nousee sekä määrällinen että laadullinen ennakointiosaaminen koulutusten sisältöjen suunnittelussa yhä tärkeämmäksi. Oppilaitosten ja yrityselämän tiiviimpää yhteistyötä esitettiin tähän yhdeksi ratkaisuksi. Yleisten työelämätaitojen, vastuunkannon ja motivaation edistämisen lisäksi yritykset toivoivat tiettyihin toimialoihin ja tehtäviin linkittyviä tarkempia osaamisia. Osaamisen ylläpitämisen näkökulmasta vastauksissa korostettiin kattavaa jatkuvan oppimisen tarjontaa, erityisesti erilaisia lyhyt- ja täsmäkoulutuksia pidempien tutkintojen sijaan”, luettelee Lindén.
“Se, että pystymme ratkaisemaan kohtaanto-ongelman ja tarjoamaan työikäiselle väestölle työpaikkoja on monella tavalla tärkeää. Yhteiskunnalle ja kunnille työikäisen väestön työssä käyminen tarkoittaa verotuloja erilaisten työttömyyskorvausten maksamisen sijaan, yrityksille osaava työvoima mahdollistaa kasvun ja kysyntään vastaamisen, yksilöille työ tarkoittaa parhaimmillaan hyvinvointia, kokemusta merkityksellisyydestä sekä yhteisöön kuulumista,” toteaa Lindén.
Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyyn vastasi kesäkuussa 191 yritysjohtajaa Turun kauppakamarin jäsenistä.