Uusimmat
Edunvalvonnan vuosi lähenee loppuaan, ja on aika hiukan katsoa taaksepäin, miten elinkeinoelämän ääni saatiin tänä vuonna kuuluviin.
Turun kauppakamarin toimintaa ohjasivat erityisesti jäsenten ja sidosryhmien kanssa tiiviissä yhteistyössä laaditun Varsinais-Suomen elinkeinoelämän tulevaisuuskuvan tavoitteet: Ylivoimaista osaamista, Avoin yhteys maailmalle, sekä Paras ympäristö työskennellä ja viihtyä. Yhteistyö ja yhdessä tekeminen sekä ekologisuus ja kestävän kehityksen periaatteet nimettiin läpileikkaaviksi teemoiksi.
Kauppakamarin vaikuttamistyöllä luodaan edellytyksiä alueen kasvulle ja elinvoimaisuudelle sekä uudistumiselle ja innovaatioille. Tarkoitus ei ole patsastella parrasvaloissa tai hakea klikkiotsikoita, vaan nostaa esiin oikeissa pöydissä ratkaisuja ja mahdollisuuksia alueen elinvoiman sekä veto- ja pitovoiman kehittämiseksi. Vaikutamme kaikilla toimialoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla Turun seudun lisäksi Loimaan, Uudenkaupungin ja Salon alueosastojen alueella sekä Turunmaalla. Turun kauppakamarilla on edustus liki 50 yhteistyö- ja ohjausryhmässä, joissa edistetään maakunnan menestystä.
Näymme mediassa aktiivisesti ajankohtaisilla tiedotteilla (24 kpl tänä vuonna, tähän mennessä) sekä terävinä kannanottoina ja julkisina lausuntoina (7 kpl). Teimme tänä vuonna lisäksi 11 mielipidekirjoitusta ja 15 asiantuntijablogia, joiden sisältönä eivät suinkaan olleet kauppakamarin työntekijöiden henkilökohtaiset mielipiteet, vaan jäsenistömme ääni, jota kuuntelemme tarkoilla korvilla ja kokoamme yhteen tarvittaviksi toimenpiteiksi.
Alakohtaista infoa ja näkemystä saamme jatkuvista kohtaamisista jäsenvierailuilla (n. 130 kpl tänä vuonna), jäsentapahtumissamme (45 tapahtumaa ja 9 livekoulutusta) sekä työskentelemällä 11 valiokunnan kanssa (45 valiokuntakokousta ja 15 verkostoitumistilaisuutta). Tarkennettua dataa jäsenten näkemyksistä saamme kyselytutkimuksilla, joita tänä vuonna toteutettiin 4 paikallisesti ja 7 valtakunnallisesti Keskuskauppakamarin kautta. Näistä saimme samalla ajankohtaiskatsauksen maakuntamme tilanteesta muuhun Suomeen verrattuna. Kauppakamareilla on yhteensä noin 22 000 jäsenyritystä, joten mielipiteillämme on painoarvoa.
Nostamme esiin menestyneitä ja uusia yrityksiä alueelta jatkuvasti. Jaoimme tunnustuksia onnistumisista vuoden ICT-teosta Ote-säätiölle, kaupan ja palvelun teosta Lindström Oyj:lle, viestintätekona rohkeasta viestinnästä CEO Carita Varjoselle ja elinkeinopoliittisesta kuntateosta Turun Tall Ships Racesille.
Viestinnän rooli Turun kauppakamarin tekemässä vaikuttamistyössä on keskeinen. Syksyn jäsenkyselyssämme tärkeimmäksi vaikuttamiskohteeksi nousikin juuri yritysten näkemysten esille nostaminen julkisuudessa. Jäsenviestinnästä arvioitiin olevan myös suurin yksittäinen jäsenyyden hyöty, tärkein kanava on kyselyn perusteella viikoittainen jäsenkirjeemme (50 lähetettyä uutiskirjettä). Tänä vuonna julkaisimme ensimmäistä kertaa myös kaksi ajankohtaispodcastia.
Vahva osaaminen ja koulutussektori
Turun kauppakamari toimii linkkinä oppilaitosten ja elinkeinoelämän välillä törmäyttämällä oppilaitoksia, yrityksiä ja alueen toimijoita ja rohkaisemalla oppilaitosyhteistyöhön. Toimitimme mm. lausunnon hallituksen esitysluonnoksesta laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta, otimme kantaa mediassa koulutuspolitiikan suunnasta ja leikkauksista, jotka ovat isku mm. jatkuvalle oppimiselle sekä osaamisen uudistamiselle. Pyöritämme MentorChamber-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on jäsenyritysten henkilöstön ja osaamisen kehittäminen.
Alueen yritysten määrällisiä ja laadullisia osaaja- ja osaamistarpeita seurataan kyselyiden avulla ja käytämme kerättyjä tuloksia vahvasti vaikuttamistyössä. Tämän vuoden osaajakyselyn perusteella pulaa seudulla oli erityisesti ammattiosaajista, joten konkreettiset toimenpiteet ja yhteistyötapaamiset elinkeinoelämän ja ammatillisen koulutuksen välillä ovat jatkuvia ja näissä kauppakamarilla oli iso rooli. Merkittäviä resursseja on suunnattu myös TE-palveluiden uudistuksen valmisteluun erityisesti yritysten odotusten osalta.
Työvoiman liikkuvuutta ja työperäistä maahanmuuttoa edistetään valtakunnallisesti ja yhteistyössä muiden kauppakamareiden kanssa. Maassa jo olevien ulkomaalaisten, esim. opiskelijoiden, työllistymistä ja integroitumista yhteiskuntaan tuettiin järjestämällä yritysvierailuja maakunnan isoihin työllistäviin yrityksiin. Järjestimme myös viestintäkampanjan, jossa haastoimme jäsenyrityksiämme palkkaamaan kansainvälisen osaajan.
Saavutettava maalta, mereltä ja ilmasta
Varsinais-Suomen säilyttäminen kilpailukykyisenä edellyttää jatkuvaa panostusta saavutettavuuden kehittämiseen, ja kauppakamari onkin näkyvä ja vahva vaikuttaja liikennesektorilla. Osallistumme Liikenne12-valmisteluun, ja olemme mukana liikenteen kehittämis- ja ohjausryhmissä niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Seudun asioiden vauhdittamiseksi tapasimme mm. liikenneministeriötä E18 edunvalvonnan asioissa. Loppuvuodesta otimme lausunnoilla kantaa Turun kaupungin Kestävän liikkumisen ja logistiikan suunnitelmista, joihin toivoimme vahvempaa elinvoimanäkökulmaa kaupan ja palveluiden saavutettavuuden kannalta.
Olimme tänä vuonna mukana kahdeksan muun alueellisen kauppakamarin kanssa selvittämässä maakuntakenttien lentoliikenteen aluetaloudellisia vaikutuksia. Vaikutukset Varsinais-Suomessa ovat tutkimuksen mukaan erityisen merkittäviä: lentoliikenteen katalyyttiset vaikutukset yritysten liikevaihtoon ovat jopa 7,7 miljardia euroa. Vuoden 2024 muita positiivisia saavutuksia yhteistyöstä liikennesektorilla ovat muun muassa Länsiradan sekä E18 ja Kaarinan läntisen ohitustien eteneminen sekä suoran lentoyhteyden avaaminen Turusta Kööpenhaminaan. Haastoimme myös jäseniämme hyödyntämään Turun lentoaseman yhteyksiä, jotta yhteydet myös pysyvät alueella ja niitä saadaan lisää.
Houkutteleva ympäristö investoinneille ja elämiselle
Turvallinen ja viihtyisä elinympäristö houkuttelee niin yrityksiä kuin työntekijöitä alueelle. Toimimme yhteistyössä alueen kuntien, hyvinvointialueen sekä yksityisten toimijoiden ja kolmannen sektorin kanssa laadukkaiden sote-palvelujen saatavuuden varmistamiseksi monituottajaperiaatteella. Hyvinvointialueet ovat sekä palvelujen tilaajia että tuottajia, jolloin niiden on tärkeä tuntea yksityinen ja kolmas sektori sekä osata käyttää ja tilata näiden palveluja siten, että palvelut voidaan kokonaisuutena tuottaa laadukkaasti, tehokkaasti ja taloudellisesti.
Edistämme kiertotalous- ja ilmastoasioita sekä tietoisuutta Saaristomeren tilasta. Allekirjoitimme keväällä Turun kaupungin ilmastokumppanuussitoumuksen, jossa sitouduimme kannustamaan jäsenistöämme vastuulliseen yritystoimintaan. Saaristomeri-ohjelman alueellinen toimeenpanoryhmä, kiertotalousvalmennus yrityksille, tekstiilikiertotalouden EU-vaikuttamisen pyöreän pöydän tilaisuus, Itämeri-haaste, ilmastokahvit ja vastuullisuuskoulutukset kannustivat yrityksiä innovatiivisiin ja ympäristöystävällisiin liiketoimintamalleihin. Varsinais-Suomi hamuaa isoja vihreän siirtymän investointeja ja tuemme maakunnan invest in -työtä monin tavoin.
Teemme tiivistä yhteistyötä seudun elinkeinoyhtiöiden, maakuntaliiton ja kuntien ja kaupunkien kanssa. Vuositeema 2025 ”Kilpailukykyinen ja uudistuva Varsinais-Suomi” tehdään ehdottomasti myös jatkossa hyvällä yhteistyöllä.
Kiitos yli 1900 jäsenellemme, että olette mukana tekemässä lumovoimaista ja uudistuvaa maakuntaa!