Kasvua kriisin keskellä

Heidi Saaristo

Elämme aikaa, jolloin maailmantalouden haasteet ja geopoliittiset jännitteet vaikuttavat suoraan suomalaisyritysten arkeen. Toimitusketjujen häiriöt, inflaatio, teknologinen murros ja sääntelyn muutokset vaativat yrityksiltä sopeutumista. Kasvu ei kuitenkaan pysähdy kriiseihin – se etsii uusia reittejä. Kansainvälistyminen tarkoittaa joustavuutta, riskien hajauttamista ja uusien mahdollisuuksien tunnistamista.

Uhkista mahdollisuuksiin: resilienssin rakentaminen

Kriisitilanteissa ensimmäinen reaktio voi olla vetäytyminen, mutta panostaminen kansainvälisille markkinoille voi olla avain kilpailukykyyn. Toiminnan laajentaminen useille markkinoille vähentää riippuvuutta yksittäisestä taloudesta ja lisää joustavuutta.
Suomalaisyritysten vahvuutena on usein korkealaatuinen osaaminen ja teknologia, jotka auttavat erottautumaan globaaleilla markkinoilla. Kansainvälisyys ei ole pelkkää fyysistä laajentumista, vaan myös digitaalisten kanavien ja verkostojen tehokasta hyödyntämistä.

Digitaalinen kasvu ja uudet liiketoimintamallit

Digitalisaatio on mullistanut kansainvälistymisen. Teknologia mahdollistaa skaalautuvan ja kustannustehokkaan kasvun ilman raskaita paikallisia investointeja. Suomalaisten yritysten kannattaa investoida digitaalisiin myyntikanaviin, asiakasdatan hyödyntämiseen sekä uusiin liiketoimintamalleihin, kuten alustatalouteen ja palvelullistamiseen.
Yritykset, jotka yhdistävät perinteisen kansainvälistymisen ja digitaaliset strategiat, menestyvät parhaiten. Esimerkiksi vientiyritykselle digitaalinen läsnäolo voi tarkoittaa verkkokaupan avaamista uusille markkinoille tai digitaalisten palveluiden tarjoamista rinnakkain fyysisten tuotteiden kanssa.

Toimitusketjut uudessa maailmantilanteessa

Toimitusketjujen häiriöt ja raaka-aineiden saatavuusongelmat ovat nostaneet toimitusvarmuuden ja omavaraisuuden yritysten strategioiden keskiöön. Kestävien toimitusketjujen rakentaminen edellyttää vaihtoehtoisten hankintakanavien kartoittamista, logistiikan hajauttamista ja kumppanuuksien syventämistä.

Suomalaisyritysten kannattaa panostaa raaka-aineiden ja tuotannon hajauttamiseen sekä hyödyntää uusia teknologioita, kuten tekoälyä ja automaatiota, toimitusketjujen tehokkuuden ja ennakoitavuuden parantamiseksi.

WTC Turku tukena kansainvälistymisessä


Moni yritys kaipaa kansainvälistymiseen konkreettista tukea ja verkostoja. Tässä WTC Turku voi tarjota arvokasta apua.

WTC Turku yhdistää yrityksiä globaaliin World Trade Center -verkostoon tarjoten kontakteja, markkinatietoa ja tapahtumia, joissa kansainväliseen kasvuun liittyviä kysymyksiä voidaan käsitellä asiantuntijoiden ja muiden yritysten kanssa.

Lisäksi WTC Turku Klubi kokoaa yhteen alueen kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneet yritykset verkostoitumaan sekä keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ja kansainvälisen liiketoiminnan haasteista ja niiden ratkaisuista.

Kansainvälistyminen on sijoitus tulevaisuuteen

Maailma elää murroksen aikaa, mutta kansainvälistyminen on edelleen mahdollisuus. Resilienssin rakentaminen edellyttää strategista ajattelua ja rohkeutta tarttua uusiin tilaisuuksiin. Digitalisaatio, hajautetut markkinat ja kestävät toimitusketjut ovat tässä keskeisessä roolissa.

Suomalaisyritykset ovat jo tunnettuja innovatiivisuudestaan ja vastuullisuudestaan. Nyt on aika viedä nämä vahvuudet laajemmille markkinoille. Kansainvälinen kasvu ei ole vain suuryritysten mahdollisuus – se on strateginen valinta, jonka jokainen yritys voi tehdä.

Kirjoittaja:
Heidi Saaristo, WTC Turun vetäjä

Kirjoitus on alun perin julkaistu Turun kauppakamarin lehdessä 2/2025

Kategoriat:blogi, Verkkolehti