Uusimmat

Yhdysvallat julkisti huhtikuun alussa 20 prosentin tuontitullin kaikille EU-maista tuotaville tuotteille (muutamin poikkeuksin, sittemmin toimeenpanoa lykätty 90 päivällä). Aiemmin tulleja oli määrätty muun muassa terästuotteille. Samalla valtaosa muusta maailmasta sai erikokoisia tullimaksuja Yhdysvaltoihin suuntautuvalle viennille. Yhdysvaltojen hallinto on kertonut suunnitelmistaan alkuvuoden aikana ja asettanut aiemmin tulleja muun muassa Kanadalle ja Meksikolle. Kanada on myös asettanut vastavuoroisia tulleja yhdysvaltalaistuotteille. Pelkona onkin vastavuoroisten tullimaksujen kierre, joka nopeasti tekee kahdenvälisen kaupan Yhdysvaltojen kanssa vaikeaksi. Tilanne lisää myös maailmantalouden taantuman riskiä.
Vaikka tilanne ratkeaisi diplomatian keinoin, paluuta vanhaan ei ole. Yhdysvaltojen maine vapaan maailmankaupan puolustajana on mennyttä. Suomen ja Euroopan kannalta tilanteen tekee epämiellyttäväksi myös se, että korvaavia kauppakumppaneita ei ole helppo löytää.
Tullimaksut ja mahdollinen tullisota ovat välitön haaste Yhdysvaltoihin vientiä tekeville yrityksille. Vientisektorin heikot näkymät laajenevat kuitenkin nopeasti muuhun talouselämään. Kuten positiiviset uutiset, niin myös negatiiviset talousuutiset satavat lopulta kaikkien meidän laariimme. Helsingin pörssi on hyvä välitön mittari epävarmuudelle: pörssikurssit ovat laskeneet myös niiltä yrityksiltä, jotka eivät Yhdysvaltojen kauppaa tee.
Tilanne ratkeaa lopulta jonkinlaiseen kompromissiin. Samalla Yhdysvaltoihin vientiä tekevät yritykset joutuvat suurten päätösten eteen: aloitetaanko suunnitelmat tuotannon siirtämisestä Yhdysvaltoihin vai löytyykö korvaavia markkinoita muualta, vaikka tilanne voi ratketa nopeastikin. EU ja Kiina ovat jo aloittaneet kauppasuhteiden lämmittelyn, mikä näkyy muun muassa keskustelujen avauksena sähköautojen tulleista.
Järjestämme yhdessä WTC Turun kanssa 27.5. tilaisuuden yrityksen perustamisesta Yhdysvaltoihin ja lähetetyn työntekijän palkanmaksusta. WTC Turku auttaa myös muissa kansainvälistymiseen liittyvissä kysymyksissä.
Seuraamme Turun kauppakamarilla tilannetta tarkasti, ja toivomme jäseniltämme yhteydenottoja sekä tietoa tilanteen vaikutuksista omaan liiketoimintaan. Välitämme alueemme huolenaiheita valtiohallinnolle, jotta etumme huomioidaan. Toimitamme tietoa tärkeimmistä vienti- sekä tuontiartikkeleistamme ulkoministeriölle, joka koordinoi EU:n yhteisiä vastatoimia yhdysvaltalaistulleille. Järjestämme 14.4. Teams-tilaisuuden, jossa on mahdollisuus kysyä ja kommentoida – tervetuloa linjoille!
Blogin tekstiä päivitetty 11.4.