Häiriötöntä viestiliikennettä

Huomio meillä ja maailmalla on kiinnittynyt maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi puolustus- ja turvallisuuskysymyksiin.

Toimiala ei ole pitänyt suurta melua itsestään, mutta epävakaa tilanne on tuonut toimialan mielenkiinnon fokukseen. Yksi alalla toimivista yrityksistä on kaarinalainen Promarine Oy.

Merenkulun antenniratkaisuista ja niiden maahantuonnista aloittaneen yrityksen perusti 20 vuotta sitten edelleen toimitusjohtajana toimiva Jani Järvinen. Hän yhdisti yritystoimintaansa vahvan radioteknologiaosaamisen ja veneilyharrastuksen.

”Omakotitalon siivouskomerosta lähtenyt, Paraisilla pitkään toiminut yritys siirtyi parisen vuotta sitten Kaarinaan uusiin tiloihin”, kuvailee yrityksen COO Ismo Laitakari.

Promarine Oy:n tämän hetken tärkeimpiä tuotteita ovat häiriösuojatut antennit, jotka toimivat radio- ja viestintälaitteiden kanssa esimerkiksi matkapuhelintaajuuksilla. Yritys myy myös muita häiriötöntä viestintää tukevia tuotteita, kuten signaalin suodattimia, jakajia ja matriiseja − olivatpa ne sitten laivojen sisällä tai sotilasviestijärjestelmien yhteydessä.

Yritys tarjoaa myös satelliittipaikannus- eli GNSS-ratkaisuja, kuten antenneja ja vastaanottimia. Kyseessä ovat huomattavasti tavallista GPS-laitetta järeämmät ratkaisut, joita tarvitaan merenkulussa ja muun muassa puolustusviranomaisten käytössä. Esimerkiksi itäisellä Suomenlahdella navigoiva tankkeri tarvitsee häiriöttömän paikannuksen välttääkseen haverin.

”Ratkaisumme pystyvät ehkäisemään häiriötä. Häiriö voi olla esimerkiksi aluksen sisäistä eri laitteiden välistä tai, kuten viime aikoina on korostunut, aktiivista ulkopuolista häirintää, jonka vaikutusta pystytään laitteillamme estämään.”

Promarine Oy:n tuotannon volyymit ovat kasvaneet. Tänä vuonna kuuden henkilön yrityksen liikevaihto on noin 2 miljoonaa euroa. Yrityksen tuotekehitystyö, myynti ja markkinointi sekä varastotoiminnot ovat tukevasti Kaarinassa Krossin alueella. Yrityksellä on pitkälle toistakymmentä alihankintakumppania eri puolilla Varsinais-Suomea.

”Suuren kysynnän vuoksi emme ole pystyneet enää tekemään kaikkea itse, joten päädyimme noin vuosi sitten ulkoistamaan tuotantoa. Emme ulkoistaneet työtä ulkomaille, vaan halusimme pitää kotimaisesta ja paikallisesta tuotannosta kiinni. Turun alueella onkin paljon hyviä sopimusvalmistajia ja alihankintakumppaneita”, kehuu Laitakari.

Puolustustarviketuotteita toimitetaan enenevässä määrin muun muassa viranomaiskäyttöön. Erityisesti kaksikäyttötuotteiden merkitys on noussut. Kaksikäyttötuote on tuote, joka soveltuu normaalin siviilikäytön lisäksi myös sotilaallisiin tarkoituksiin. Promarinen tapauksessa siviilimerenkulkuun alun perin tehdyn tuotteen ostajana voi nyt olla puolustusvoimat esimerkiksi kotimaasta tai Pohjoismaissa.

”Puolustustarvikepuoli on kuluneen 18 kuukauden aikana kasvanut suurimmaksi segmentiksi. Liikevaihto on kasvanut huomattavasti, ja kasvuprosentit ovat merkittäviä. Käynnissä oleva hyvin valitettava tilanne sotatoimineen on aiheuttanut Euroopassa heräämisen, ja omaa varustautumista täytyy tehdä. Kysyntää on sekä kotimassa että muista eurooppalaisista maista”, tiivistää Laitakari.

Lokakuussa operatiivisen johtajan tehtävissä aloittanut Laitakari tekee päivittäin töitä sopimusten, laadun ja toimintajärjestelmän parissa sekä uusasiakashankintaa. Työpöydällä ovat juuri nyt muun muassa valmistelut alan kansainvälisiin messutapahtumiin, joista seuraava on Italiassa. Suomi noteerataan maailmalla nyt hyvin, sillä jäsenyys NATOssa teki Suomesta realistisemman kauppakumppanin.

”Aihepiiri, joka on ollut viestinnällisesti hiljaisella, on nyt kaikkien huulilla, ja myös alan messu- ja markkinointitapahtumat ovat täysiä.”

Promarinen kanssa samalla segmentillä toimijoita on Suomessa vain pari. Maailmalla, kuten Norjassa ja Tanskassa, on vastaavia toimijoita, joiden tuotteita Promarinekin tuo maahan. Suuria alan toimijoita on erityisesti Ranskassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

”Monet materiaalit ja komponentit niin Suomeen kuin muualle Eurooppaan tulevat Yhdysvalloista. Joten sen lisäksi, että kaksikäyttötuotteille on tarkka vientivalvontaprosessi, olemme viime aikoina joutuneet toimialalla pohtimaan paljon myös sitä, saammeko myös tulevaisuudessa materiaaleja Yhdysvalloista. Tämän vuoksi on eurooppalaisten ollut syytä avata keskustelut hyvissä ajoin.

Suomalaiset puolustusalan toimijat verkostoituvat pitkälti Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n kautta. Eri varsinaissuomalaisten toimijoiden välinen yhteistyö, kuten Business Turun ja kauppakamarin, on tärkeää.

Laitakarin mukaan Varsinais-Suomen onkin syytä toden teolla tiivistää rivejään ja kehittää edelleen yhteistyötä, sillä Pirkanmaa, Oulu ja pääkaupunkiseutu ovat vahvoja keskittymiä.

Alueen houkuttelevuuden kannalta on tärkeää, että täällä opiskelevat saataisiin pysymään seudulla ja muualla opiskelevat palaamaan opintojen loputtua takaisin kotikonnuille. Tärkeää onkin, että opiskelijoille kyetään tarjoamaan harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja seudulta. Promarinen operoimalla toimialalla valmiita tuotekehitysosaajia ei ole, vaan sopivat nuoret opiskelijat pitää perehdyttää ja kouluttaa alalle pääsääntöisesti itse. Koska alan osaamista on tarjolla rajatusti kansainvälisestikin, Promarinekin myy konsultointi- ja simulointipalvelua, jolle on kasvavaa kysyntää.

Ismo Laitakari on tehnyt paluun takaisin juurilleen monellakin tavalla siirtyessään yritykseen viime syksynä. Työpaikka Kaarinassa sijaitsee kätevästi kävelymatkan päässä, ja hän on tehnyt paluun työuransa alun toimialalle.

Laitakari valmistui Turun yliopistosta maantieteen oppiaineesta filosofian maisteriksi 1990-luvun puolivälissä. Ensimmäinen työpaikka Helsingissä Merenkulkulaitoksessa sisälsi muun muassa elektronisen merikartan tuotantojärjestelmän kehitystyötä. Tämän jälkeen tie vei Saloon Benefonille ja myöhemmin markkinoimaan Good Mood Productions Oy:lle webcasting-palvelua. Työuralla on ollut myös sotilastehtäviä Lähi-Idässä ja ensimmäisessä EU:n nopean toiminnan joukossa. Sormatin (nyk. EJOT Sormat Oy) toimitusjohtajana hän toimi 12 vuotta, ja ehti tämän jälkeen toimia vielä Teijo-Talon toimitusjohtajanakin ennen siirtymistään takaisin merenkulun pariin, Promarine Oy:n palvelukseen.

Teksti ja henkilökuvat: Taina Pärkö-Luotonen

Kategoriat:Yritystarina, Verkkolehti