Kasvun kevätsiemeniä kylvämässä

Satu Linden

Yrityksen kasvu tapahtuu harvoin sattumalta. Useimmiten se on määritelty tavoitteeksi omistajien tahtotilassa ja yrityksen strategiassa, ja sitä tukevat toimet on huolellisesti suunniteltu. Osaaminen on erinomainen alusta kasvulle, mutta ylivoimainenkaan osaaminen ei automaattisesti tarkoita kasvua, ei ainakaan ilman selkeää tahtotilaa. Mitä tahtotilan lisäksi tarvitaan, jotta osaaminen voi muuntautua kasvuksi?

Seuraavassa reseptissä on lueteltu ainesosia, jotka tukevat yrityksiä niiden kasvupyrkimyksissä.

Kasvun ainesosat:

1. Organisaatiokulttuuri ja johtaminen
Rakenna organisaatiokulttuuri, joka mahdollistaa oppimisen, kannustaa uteliaisuuteen ja kokeilemiseen sekä luo tilaa kasvulle ja kehitykselle. Tämän kaltainen kulttuuri ei synny itsestään, vaan vaatii tuekseen tähän rohkaisevaa johtamista.

2. Koulutus ja jatkuva oppiminen
Investoi henkilöstön osaamisen jatkuvaan kehittämiseen. Näin valmistaudutte tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja luotte pohjaa kestävälle kasvulle. Ajan tasalla oleva osaaminen varmistaa, että yrityksen on helpompi ennakoida ja sopeutua markkinoiden muuttuviin tarpeisiin ja ponnistaa niistä uusia mahdollisuuksia.

3. Yhteistyö oppilaitosten ja tutkimuslaitosten kanssa
Säännöllinen yhteistyö tarjoaa yrityksille pääsyn uusimpaan tutkimukseen, tietoon ja tuoreisiin ideoihin. Yhteistyössä toteutetut hankkeet ja projektit tarjoavat mahdollisuuden yhteiskehittämiselle ja uusille kasvua tukeville rahoituskanaville. Lisäksi yhteistyö voi toimia polkuna yrityksen uusille lahjakkuuksille, tulevaisuuden huippuosaajille.

4. Verkostoidu
Verkostot tarjoavat mahdollisuuden tiedon ja kokemusten jakamiseen, niiden lonkeroista voi syntyä uusia ideoita ja oivalluksia. Toki ne saattavat avata ovia myös uusille liiketoimintamahdollisuuksille, resursseille, kumppanuuksille ja asiakkuuksille.

5. Tue yhteisön monimuotoisuutta
Monimuotoisuus rikastuttaa ajattelua ja tuo uusia näkökulmia. Erilaiset taustat ja kokemukset voivat synnyttää uusia innovaatioita ja esimerkiksi kulttuurien parempi tuntemus uusia kansainvälistymismahdollisuuksia. Monimuotoinen yritys on tänä päivänä yksi vastuullisen työnantajamielikuvan elementti.

6. Rohkeus, asenne ja innovatiivisuus
Uskalla kokeilla ja ottaa opiksi mahdollisista erheistä! Uusia oivalluksia ja innovaatioita tapahtuu harvoin virheitä pelkäämällä. Tammikuun yritysten TKI-pyrkimyksiä kartoittavan jäsenkyselymme mukaan vastanneista liki 10 prosenttia ilmoitti yhdeksi jarruksi kehitykselle rohkeuden puutteen.
Positiivinen asenne sekä optimistinen ja kannustava yrityskulttuuri tukevat luovuutta ja luovat tilaa innovaatioille ja kilpailukyvylle, jotka puolestaan mahdollistavat erottautumisen ja synnyttävät kilpailuedun ja mahdollistavat kasvun.

7. Brändäys ja markkinointiosaaminen
Myynti, myynti, myynti. Olkaa ylpeitä aikaansaannoksistanne, antakaa sen näkyä ja kuulua. Perinteisesti me emme Suomessa ole olleet tässä kovin hyviä, mutta laitetaan tämäkin asia kuntoon.

Kun näitä aineksia yhdistellään sopivassa suhteessa, on mahdollista lisätä osaamista ja synnyttää kasvua, joka ei ole hetkellistä vaan kestävää ja muutoskykyistä. Jauhopeukalollekin tämä resepti on kokeilemisen arvoinen, joten ota käyttöön ja vie yrityksesi kohti tulevaisuuden menestystä. Samalla rakennat työntekijöillesi työpaikan, johon on helppo sitoutua ja työnantajamielikuvan, joka houkuttaa myös uusia osaajia.

Pääkirjoitus on alun perin julkaistu Turun kauppakamarin jäsenlehdessä 2/2025

Satu Linden
Satu Lindén
Asiantuntija, osaamisasiat
041 530 3000
Kategoriat:Verkkolehti