Kaupunkikeskusta muuttuu ajassa

Tätä kolumnia kirjoittaessani Turun kaupunginhallitus on juuri hyväksynyt kutkuttavat ja kauaskantoiset päätökset koskien keskustan pyöräliikenteen tavoiteverkkoa 2035 sekä kävelyn ja oleilun kehittämisohjelmaa 2029. Kuvitellaanpa hetki, miltä Turun keskusta voisi näyttää vuonna 2029 molempien päätösten toteutusten edetessä suunnitellusti.

Kaikilla pyörillä pääsee jatkossakin keskustaan

Päätösten mukaisesti Turkuun on toteutettu yksisuuntaisia pyöräväyliä, jolloin pyöräily on erotettu omaksi kulkumuodokseen autoilusta ja kävelystä. Tämä on parantanut keskustan turvallisuutta ja tehnyt alueesta miellyttävämmän kävely-ympäristön. Erityisesti pyöräväylillä on ollut merkitystä turkulaisten työmatkapyöräilyyn ja se onkin lisääntynyt merkittävästi. Tämä on synnyttänyt myös uutta liiketoimintaa ja autojen pysäköintilaitosten lisäksi keskustassa on pyöräpysäköintiin tarkoitettuja halleja palveluineen.

Kasvava Turku kuitenkin myös autoilee ja erityisesti ruuhkahuippuina päätiet joen yli matelevat hitaasti. Suurkaupunkien ruuhkista ollaan kuitenkin vielä kaukana, sillä Turussa on hyödynnetty tiedolla johtamisen periaatteita ja moottoriliikenteen valtaväyliä ei ole lähdetty supistamaan. Enää ei tarvitse etsiä kadunvarsipaikkoja ympäri keskustaa, vaan turkulaiset ovat oppineet käyttämään keskustan monia pysäköintilaitoksia. Erityisen hyvin näyttäisi toimivan laitosten sijoittelu eri puolille keskustaa, jolloin ajo tapahtuu näppärästi aina autoilijan tulosuunnasta. Pisimilläänkin matka kävellen kauppatorille on vain muutaman korttelin verran.

Kävelykeskustan remontointi lisää viihtyisyyttä

Yliopistonkatu on remontoitu ja kävelykatu on noussut kukoistukseen. Kävelyn- ja oleilun kehittämisohjelman yhteydessä päätettiin panostaa kadun viihtyisyyteen, turvallisuuteen sekä esteettömyyteen. Kävelykadun ihmeeksi kutsuttua muutosta tullaan ihastelemaan kansainvälisestikin. Kadun syke ja elämä ei laannu edes talvisin, vaan silloinkin siellä riittää ihasteltavaa ja koettavaa. Torialue, aina Kauppiaskadulta asti, sulautuu saumattomasti Yliopistonkatuun ja keskustan luonne ihmisten kohtaamispaikkana on aidosti hyödynnetty aina jokirannasta kaupalliseen ytimeen.

Kehitys luo menestyvän kaupunkikeskustan

Tulevaisuuden keskusta kuulostaa hyvältä, eikö totta? Viihtyisyyden lisääminen on yksi avaintekijöistä ihmisten viipymän pidentämiseen. Viipymien pidentämisellä on suora vaikutus elinvoimaan, se tarkoittaa ostosten, oli ne sitten tavaroita tai palveluja, määrän nousua. Elinvoimainen, kaikille tarkoitettu, helposti saavutettava ja viihtyisä keskusta on Turun etu. Tämä vaatii töitä ja yhteistyötä kaupungilta, kiinteistönomistajilta, yrittäjiltä sekä muilta sidosryhmiltä kuten Turku Centeriltä.

Kehittäminen ja kaupunkikeskusta kietoutuvat yhteen erottamattomasti. Kehittäminen on jatkuva prosessi ja keskusta ei ikinä tule valmiiksi. Keskustan kehittäminen jatkuu ajassa ja ajanmukaisesti myös tulevaisuudessa. Matkataan siis kohti menestyksestä tulevaisuutta yhdessä, oli meillä sitten allamme auto, pyörä tai apostolin kyyti.

Kirsi Eronen
toiminnanjohtaja

Turun Ydinkeskustayhdistys ry

Kategoriat:blogi