MentorChamber esittelyssä: Anna-Mari Alkio ja Ainokaisa Saarinen

Alkio Saarinen MentorChamber

MentorChamber esittelyssä -sarjan kolmantena haastatteluparina ovat Auran kunnan elinvoimajohtaja Anna-Mari Alkio ja Telia Companyn kehitysjohtaja Ainokaisa Saarinen.

Työssään Alkio vastaa Auran kunnan yritys- ja elinkeinopalveluista, markkinoinnista, matkailusta sekä kulttuuripalveluista ja hän kuuluu kunnan johtoryhmään. Työssä korostuvat erityisesti yritys- ja sidosryhmäyhteistyö sekä kunnan elinvoimaohjelman toteuttaminen yhteistyössä elinvoimatyöryhmän kanssa. Saarinen puolestaan toimii kehitysjohtajana Telia-konsernissa, jossa vastaa Telia Finlandin suuryritysten ja julkisen sektorin yksikön strategiasta ja liiketoiminnan kehittämisestä.

Mikä innosti sinut lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan?

”Olin kiinnostunut ohjelmaan osallistumisesta, sillä halusin päästä avartamaan näkökenttääni. Ohjelmaan hakemiselle oli esihenkilöni, kunnanjohtaja Terhi Källin täysi tuki”, kertoo aktorina toimiva Alkio.

”Olen ollut mukana perustamassa MentorChamberia, ja olen toiminut mentorin roolissa sen jokaisena toteutusvuotena Turun kauppakamarissa. Ohjelma perustettiin, kun näimme tarpeen tulevaisuuden osaamisen esille nostamiselle, johtamis- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiselle sekä verkostoitumiselle yli yritysrajojen. Idea, että menemme ohjelmassa yli toimi- ja ammattialojen, oli tarkoituksellista. Tämän avulla hyödymme monimuotoisuudesta ja erotumme joistakin muista mentorointiohjelmista. On palkitsevaa nähdä, miten ohjelmamme on kehittynyt ja miten hyvää palautetta olemme saaneet osallistujilta”, kertoo Alkion mentorina ja myös mentorointiohjelman vetäjänä toimiva Saarinen.

Millaisia kokemuksia tai odotuksia teillä oli liittyen mentorointiin ennen ohjelman aloitusta?

”Lähdin tähän ohjelmaan mukaan positiivisen jännityksen ja innostuksen voimalla. Olen aiemmin ollut nuorkauppakamarin Talent Poolissa mukana mentorina, joten mentorointi on minulle tuttua siinä mielessä. On mielenkiintoista päästä vaihteeksi aktorin rooliin kuulemaan kokeneemman toimijan näkemyksiä”, kertoo Alkio.

”Mielestäni on aina yhtä jännittävää nähdä, millaisia ihmisiä on lähtenyt ohjelmaan mukaan, ja odotin mielenkiinnolla, kenen pariksi tällä kertaa pääsen”, kertoo Saarinen.

Miten mentorointi on lähtenyt käyntiin?

”Ensimmäinen tapaamisemme oli Teamsin välityksellä. Saimme luotua jo heti alkuun hyvän pohjan keskinäiselle luottamukselle, ja olemme sen pohjalta päässeet käsittelemään monenlaisia aihealueita. Olen Ainokaisalta saanut paljon uusia näkemyksiä eri aiheisiin, ja olemme yhdessä päässeet vapaasti reflektoimaan omaa toimintaamme. Parhaimmat keskustelut meillä ovat olleet niitä, jotka pohjautuvat omiin aiempiin kokemuksiimme. Ne antavat perspektiiviä”, pohtii Alkio.

”Mentorointi on lähtenyt käyntiin mielestäni hyvin. On ollut hienoa, miten luottamus on välillemme syntynyt, sillä luottamus on edellytys siihen, että mentorointi onnistuu. Käsittelemme mentoroinnissa usein määriteltyjen nykyhetkeen liittyvien tavoitteiden lisäksi pidempijänteisiä kehitystavoitteita. Mentoroinnista saadut vaikutukset ja hyödyt ovat parhaimmillaan kauaskantoisia”, Saarinen kertoo.

Ovatko lähtöajatuksenne muuttuneet tai selkeytyneet mentoroinnin alettua?

”Koen että tavoitteistani on tullut ohjelman myötä moniulotteisempia. Esimerkiksi yhdeksi konkreettiseksi kehitystavoitteeksi olin määritellyt oman osaamisen sanoittamisen. Tämä tavoite on mentoroinnin myötä kasvanut monen muun osa-alueen puolelle, joista merkittävimmin se on näkynyt itsevarmuuden ja oman arvon näkemisen kehittymisessä. Ainokaisan kanssa olen oppinut keskittymään siihen, miten saan nämä tavoittelemani asiat näyttäytymään ensisijaisesti itselleni, sen sijaan että keskittyisin siihen, miten ne näkyvät ulospäin. On ollut myös virkistävää, miten ohjelmassa saavuttamieni tavoitteiden vaikutukset ja niiden muut nyanssit ovat tulleet hyvin luonnollisesti esille työelämäni lisäksi yksityiselämäni puolelle”, kertoo Alkio.

Mikä on tähän mennessä ollut mieleenpainuvin asia tapaamisistanne/ ohjelmasta?

”Mielenpainuvinta ovat olleet ne oivallukset, joita olen saanut Ainokaisan antamista kysymyksistä ja kotitehtävistä. On ollut hienoa, miten ohjelman aikana olen saanut otettua itselleni aikaa pysähtyä asioiden äärelle. Tuntuu, että opin paljon koko ajan, ja on ihanaa, ettei vastauksia itseä mietityttäviin kysymyksiin tarvitse pohtia yksin”, Alkio kuvaa.

”Yleisesti tapaamisistamme haluaisin sanoa, että on ollut erinomaista, miten olemme päässeet puhumaan eri aiheista yhdessä. Kaikkein mieleenpainuvinta tapaamisistamme on kuitenkin ollut se, kun pääsin lukemaan Anna-Marista tehtyä leikekirjaa. Kirja on Anna-Marin kummitädin tekemä, ja siihen on koostettu upealla tavalla lehtileikkeitä Anna-Marista, joista näkyy konkreettisesti hänen työnsä tuottamat tulokset sekä tehdyn työn määrä. Kirja on todella hyvin koottu”, kehuu Saarinen.

Mitä vaikutuksia mentorointiprosessin aikana tapahtuneesta heijastuu laajemmin omaan osaamiseen, yrityksiin, tai Varsinais-Suomen alueen elinvoimaan?

”Ylipäätänsä ohjelman myötä tapahtunut vaikutus minuun yksilönä on ollut suuri. Olen saanut ammatilliseen kehitykseen uusia näkökulmia, päässyt verkostoitumaan, saanut uraohjausta ja samalla päässyt selvittämään ajatuksiani. Ohjelman vaikutukset yrityksiin ovat puolestaan vahvasti kietoutuneet yrityskulttuurin, työhyvinvoinnin, osaamisen, tuottavuuden ja hyvän johtajuuden kehittymisen ympärille. Jo osaajapulan näkökulmasta on tärkeää, että näitä asioita kehitetään jatkuvasti. Varsinais-Suomen alueellinen yhteistyö korostuu ohjelmassa hyvin, samoin kuin keskinäisen vuorovaikutuksen merkitys. Ihmisillä on perustarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, ja sillä on suuri merkitys ihmisten hyvinvointiin”, miettii Alkio.

”Ohjelmaamme voidaan pitää yhteiskuntavastuullisena tekona, ja aktoriksi voi hakea roolista riippumatta kuka tahansa Turun kauppakamarin jäsenyrityksessä työskentelevä. Teemme täällä alueellista kehitystyötä ja luomme muutosta varsinaissuomalaiseen yrityskulttuuriin yhdessä”, Saarinen kuvaa.

Mentorointiin lähtee mukaan monenlaisia ihmisiä eri aloilta sekä eri lähtökohdista.
Seuraava MentorChamber-haku alkaa vuoden 2024 lopulla.

Kategoriat:MentorChamber