MentorChamber esittelyssä: Leelo Raamat ja Minna Vainio

MentorChamber 2024 
Raamat ja Vainio

MentorChamber esittelyssä -sarjan seitsemäntenä haastatteluparina ovat Leelo Raamat ja Minna Vainio. Aktorina toimiva Raamat opiskelee ohjelman aikana kemiantekniikan tutkintoa ja työskentelee samalla Meyer Turku Oy:ssa asentajana/hitsaajana. Mentorina toimiva Vainio puolestaan toimii Nova Talent Oy:ssä yrittäjänä.

Mikä innosti sinut lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan

”Törmäsin tähän ohjelmaan sattumalta, ja ajattelin tämän olevan mielenkiintoinen mahdollisuus. Ohjelmaan tutustuessani olin pienessä tienristeyksessä urallani, sillä olin juuri aloittanut opinnot uudella alalla, ja mietin paljon, mitä voisin tehdä tulevaisuudessa. Kaipasin uusia ajatuksia, ja ajattelin tämän olevan hyvä keino niiden saamiseksi”, kertoo Raamat.

”Koulutus- ja työvoimavaliokunnan jäsenenä sain ohjelman koordinaattorilta Satu Lindéniltä yhteydenoton, jossa hän pyysi minua lähtemään mukaan mentoriksi. Mietin, että koska minulla on ennestään kokemusta uran eri risteyskohdista ja niissä ohjauksesta, voisin ehkä lähteä ohjelmaan mukaan. Varsinkin työn ja opintojen yhdistämiseen liittyvä asiat ovat itselleni hyvin tuttuja työni puolesta, ja siitä syystä olin tyytyväinen, että parikseni valikoitui juuri Leelo”, kertoo Vainio.

Millaisia kokemuksia tai odotuksia teillä oli liittyen mentorointiin ennen ohjelman aloitusta?

”Minulla ei ole kokemusta mentorointiin liittyen ennestään, minkä vuoksi minulla ei ollut hirveästi ennakko-odotuksia. Suhtauduin ohjelmaan enemmänkin ajatuksella, että nyt mennään suoraan syvään päätyyn oppimaan ja tutustumaan”, naurahtaa Raamat.

”Olen aiemmin ollut aktorin roolissa samantapaisessa ohjelmassa, ja vaikka tuosta ohjelmasta on jo jonkin verran aikaa, huomaan palaavani siellä käsiteltyihin asioihin usein. Ohjelman kaikkia hyötyjä ei silloin aikoinaan heti nähnyt, ja muutamat tuolloin käsitellyistä asioista ovat auenneet kunnolla vasta myöhemmässä vaiheessa. Kun lähdin mukaan tähän ohjelmaan mentorin roolissa, muodostui minulle pieni suorituspaine ohjelman aloituskokouksessa, varsinkin kun kuulin, miten laajat taustat mentorointityön parissa muilla mentoreilla on. Kun kuitenkin tapasin Leelon ensimmäisen kerran, tuli minulle heti fiilis, että olemme hyvä ja tasapainoinen pari”, kertoo Vainio.

Miten mentorointi on lähtenyt käyntiin?

”Olemme tavanneet jo useasti, vähintään kerran kuussa. Kaikki tapaamisemme on pidetty tähän asti livenä, mikä on hyvä, sillä kasvokkain saa kaikkein parhaiten aikaan tuloksia. Mentorointi on mielestäni edennyt hyvin, ja koen, että meillä on Minnan kanssa äärimmäisen hyvä puheyhteys”, kuvaa Raamat.

”Meillä pitää nykyisin olla puhelimessa hälytys valmiiksi laitettuna, että tiedetään milloin lopettaa keskustelut”, Vainio jatkaa.

Ovatko lähtöajatuksenne muuttuneet tai selkeytyneet mentoroinnin alettua?

”Eivät varsinaisesti ole muuttuneet, vaan enemmänkin tarkentuneet. Minna on ollut suuri apu tässä mentoroinnin keskittämisessä”, kertoo Raamat.

”Fokusointia on tullut enemmän. Meillä oli alussa todella laaja kenttä, josta lähteä liikkeelle”, pohtii Vainio.

Mikä on tähän mennessä ollut mieleenpainuvinta tapaamisistanne?

”Olen tapaamistemme myötä alkanut kunnolla ymmärtämään, miten erilaisia näkökulmia eri ihmisillä voi olla asioihin. Olen työskennellyt nykyisessä tehtävässäni pitkään, jo melkein vuosikymmenen ajan, joten kykyni nähdä uusia mahdollisuuksia on hieman päässyt katoamaan. Minna on auttanut minua tässä todella paljon”, Raamat kertoo.

”Leelo on ollut todella aktiivinen etsimään mahdollisuuksia ja kohtaamaan uusia asioita. On ollut hienoa nähdä, miten paljon olemme saaneet aikaan ohjelman edetessä. Asiat, joita Leelo tällä hetkellä ohjelmassa työstää, ovat sellaisia, joiden parissa olen työskennellyt paljon. Työelämässä helposti katoaa oman työyhteisönsä kuplan sisälle niin, ettei enää näe uusia mahdollisuuksia, vaikka potentiaalia muihin tehtäviin olisi. Vasta kun asioita alkaa käsittelemään vieraan, omasta työyhteisöstä irrallaan oleva ihmisen kanssa, alkaa sitä näkemään omaa sijaintiaan työelämässä ihan eri tavalla”, Vainio kuvaa.

Mitä vaikutuksia mentorointiprosessin aikana tapahtuneesta heijastuu laajemmin omaan osaamiseen, yrityksiin tai Varsinais-Suomen alueen elinvoimaan?

”Kun ajattelen konkreettisesti sitä, mitä olemme Leelon kanssa tässä ohjelmassa tehneet ja mistä olemme keskustelleet, haluaisin nostaa yhden pääteemaamme liittyvistä kysymyksistä yrityksille laajemmin tarkasteltavaksi: Jos työntekijä opiskelee työn ohessa uutta alaa, pitääkö opintoja hyödyntääkseen vaihtaa lopulta toiseen yritykseen vai voiko tätä uutta osaamista hyödyntää jollain tavalla saman yrityksen palveluksessa? Kysymys on hyvin ajankohtainen jatkuvan oppimisen näkökulmasta, ja koen, että meidän tulisi osata keskustella siitä, millä tavoin tällaista uutta eri alan tietoa voidaan hyödyntää ja käytännössä soveltaa”, nostaa Vainio.


Mentorointiin lähtee mukaan monenlaisia ihmisiä eri aloilta sekä eri lähtökohdista.
Seuraava MentorChamber-haku alkaa vuoden 2024 lopulla.

Kategoriat:MentorChamber