MentorChamber esittelyssä: Tiia Oksanen ja Johanna Paalasmaa

Tiia Oksala ja Johanna Paalasmaa

MentorChamber esittelyssä -sarjan kahdeksannessa osassa ovat haastateltavana aktorina toimiva DELL:n Public Account Manager Tiia Oksanen ja mentorina toimiva Luotsi Työelämäpalveluiden toimitusjohtaja Johanna Paalasmaa. Ohjelmassa Paalasmaa toimii Oksasen lisäksi myös toisen aktorin mentorina.

Mikä innosti sinut lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan?

”Olin jo jonkin aikaa mietiskellyt, mikä olisi hyvä seuraava steppi urallani, jotta ’jotakin’ tapahtuisi. Tuo ’jotakin’ oli itselle aika hakusessa, mutta ajattelin, että se saattaisi selkiytyä mentoroinnin kautta. Siksi lähdin tähän ohjelmaan mukaan”, Oksanen kertoo.

”Teen työkseni mm. yksilöiden, tiimien, esihenkilöiden ja ylimmän johdon työnohjausta ja coachausta. MentorChamber-ohjelman alkaessa itselleni oli selvää, että haluan laittaa hyvää kiertämään myös omalta osaltani tämän ohjelman kautta. Olen ollut ohjelmassa mukana alusta alkaen, ja jokainen mentorointiprosessi on ollut erittäin antoisa myös itselleni. Olen tämän kautta saanut tutustua aivan mahtaviin ihmisiin. Siitä olen todella kiitollinen”, kertoo Paalasmaa.

Millaisia kokemuksia tai odotuksia teillä oli liittyen mentorointiin ennen ohjelman aloitusta?

”Minulla on ennestään kokemusta vastaavanlaisesta ohjelmasta, joten tiesin mentoroinnin olevan minulle sopiva oppimismuoto. Se, mikä tässä kauppakamarin versiossa houkutti, oli sen ’määrittämättömyys’. Mentori ja aktori luovat koko ohjelman itse, alusta asti. Toki ohjelmalla on raamit ja toteutuskaava, mutta sisältö ja päämäärä on pareilla itse muotoiltavissa”, kertoo Oksanen.

”Itselleni uuden mentorointisuhteen alkaminen on aina positiivisesti jännittävä ja uteliaisuutta herättävä hetki, jota odotan joka kerta yhtä suurella innolla. On jännittävää päästä kuulemaan itselleni ihan uudesta henkilöstä, aktorin polusta sekä niistä asioista, joihin hän toivoo saavansa minulta apua. Aloittaessamme olemme jonkun aivan uuden äärellä, emmekä vielä välttämättä tiedä, mitä kaikkea edestämme tulemme löytämään. Mitä avoimemmin kykenemme heittäytymään mentoroinnin polulle, sitä enemmän hyvää tulemme useimmiten edestämme löytämään”, kuvaa Paalasmaa.

Miten mentorointi on lähtenyt käyntiin?

”Hymyilyttää, kun mietin Johannan kanssa käymäämme ensimmäistä keskustelua. Luottamus oli rakentunut välillemme ensimmäisen viiden minuutin jälkeen, eivätkä höpötykset ole hiljentyneet sen jälkeen. Mitä pidemmälle ohjelmassa on menty, sitä enemmän Johanna on positiivisesti haastavien kysymysten, pienten testien ja tehtävien kautta oivalluttanut itselle hurjasti tuota ’jotakin’, mikä alussa ei ollut vielä lainkaan hahmotettavissa”, kuvaa Oksanen.

”Mentorointi lähti käyntiin vauhdikkaasti, ja molempien aktorieni kanssa on ollut aivan mahtavaa työskennellä, koska molemmat ovat heittäytyneet heti alusta alkaen täysillä mukaan ja ns. takki auki. On niin hienoa seurata vierestä, kuinka aktorit oivaltavat asioita, voimaantuvat, saavat selkeyttä asioihin ja löytävät vastauksia itse itsestään”, kehuu Paalasmaa.

Ovatko lähtöajatuksenne muuttuneet tai selkeytyneet mentoroinnin alettua?

”Tavallaan on ja tavallaan ei. Ehkä reitit päämäärää kohti ovat hieman vaihtuneet, ja aiheisiin on päästy kunnolla tarttumaan vasta pienien mutkien kautta”, Oksanen pohtii.

”Se, mihin suuntaan kuljemme ja mitä lähdemme tutkimaan tai pohtimaan, lähtee aktorista itsestään. Aika useasti mentoroinnin edetessä alkuperäiseen ajatukseen on saattanut tulla joitakin muutoksia tai askelmerkit sitä kohden ovat muuttuneet. Siksi alussa onkin vaikea sanoa kiveen hakattuna, mikä on prosessin lopputulema. Se tekee tästä samalla myös hienoa, kun voidaan aidosti yhdessä tutkia eri vaihtoehtoja ja olla niille avoimia”, pohtii Paalasmaa.

Mikä on tähän mennessä ollut mieleenpainuvin asia tapaamisistanne?

”Johanna on taitava kuuntelemaan ja näkemään ihmisestä mikä hänelle on aidosti tärkeää. Eri puheenaiheista hän erotti selkeästi, että miten silmien hehku tai äänensävy muuttui. Johannan esille tuomat havainnot pysäyttivät miettimään, sillä en ollut itse vielä hahmottanutkaan, miten merkityksellisiä osa käsittelemistämme aiheista on minulle”, kuvailee Oksanen.

”Mieleenpainuvinta oli se, että Tiia oli tapaamistemme välissä rohjennut hypätä kohti jotain ihan uutta ja kun pääsin kuulemaan asiasta näin aidon innostuksen ja tyytyväisyyden hänen kasvoiltaan. Ihan parhaita hetkiä mentorille!”, Paalasmaa kertoo.

Mitä vaikutuksia mentorointiprosessin aikana tapahtuneesta heijastuu laajemmin omaan osaamiseen, yrityksiin tai Varsinais-Suomen alueen elinvoimaan?

”Omaan osaamiseen on tullut ainakin lisää oman osaamisen tunnistamiseen ja sen sanoittamiseen. Tästä hyötyy työnantajakin siltä osin, että potentiaali tulee löydetyksi, tuotua esiin ja ns. laitettua tuotantoon. Ohjelman myötä olen hieman saanut ravisteltua myös omia rajojani siltä osin, että uskallan lähteä tekemään sellaista, mitä en vielä tunne. Ehkä omaa prosessia kuvaa hyvin se, että tämän ohjelman aikana on luotu Varsinais-Suomeen yksi Y-tunnus lisää”, Oksanen hymyilee.

”Yksilötasolla oman potentiaalin, osaamisen ja ymmärryksen kehittäminen auttaa jokaista aktoria itseään ja hyödyttää myös aktorin työyhteisöä monin eri tavoin. Mentoroinnista on sitä laajempi hyöty, mitä useampi pääsee sitä, tai jotain muuta vastaavaa itsensä kehittämisen työskentelytapaa, hyödyntämään oman toimijuuden edistämiseksi”, pohtii Paalasmaa.

Mentorointiin lähtee mukaan monenlaisia ihmisiä eri aloilta sekä eri lähtökohdista.
Seuraava MentorChamber-haku alkaa vuoden 2024 lopulla.

Kategoriat:MentorChamber