MentorChamber esittelyssä: Turkka Kulmala ja Sari Miettinen-Rantala

Sari Miettinen-Rantala ja Turkka Kulmala

MentorChamber esittelyssä -sarjan yhdeksännessä osassa ovat haastateltavana Traduct Oy:n toimitusjohtaja Turkka Kulmala ja Ilon Lantti Oy:n toimitusjohtaja Sari Miettinen-Rantala.

Mikä innosti sinut lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan?

”Toivoin tukea yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, ja tämä ohjelma vaikutti hyvältä tilaisuudelta. Lupaavalta tuntui varsinkin se, että kyse ei ole yksittäisestä koulutus- tai sparraustilaisuudesta vaan pidemmästä keskusteluyhteydestä”, kertoo aktorina toimiva Kulmala.

”Olin itse mukana vuosia sitten naisjohtajien mentorointiohjelmassa ja koin sen erittäin hyödyllisenä. Nyt kun olen vuoden alusta toiminut yksityisyrittäjänä, minulla on ollut enemmän aikaa ja tämä mahdollisti ohjelmaan mukaan lähtemisen”, kertoo mentorina toimiva Miettinen-Rantala.

Millaisia kokemuksia tai odotuksia teillä oli liittyen mentorointiin ennen ohjelman aloitusta?

”Minulla ei ole aiempaa kokemusta tämän tyyppisestä mentoroinnista. Toivoin kokeneen ammattilaisen konkreettisia ideoita ja toimenpide-ehdotuksia markkinointiin, myyntiin ja toiminnan kehittämiseen”, kertoo Kulmala.

”Mentoroinnista oli itselleni valtavasti hyötyä aikoinaan. Sai jakaa luottamuksellisesti huolia ja ajatuksia työhön liittyvistä haasteista. Avoin keskustelu herätteli uusia ajatuksia ja ideoita omaan työhön ja uraankin liittyen. Kun päätin itse lähteä mentoriksi, halusin oppia mentorointiprosessista lisää ja toivoin saavani auttaa omalla kokemuksellani sekä osaamisellani jotain toista henkilöä”, kuvaa Miettinen-Rantala.

Miten mentorointi on lähtenyt käyntiin?

”Oikein hyvin. Olemme mielestäni samalla aaltopituudella Sarin kanssa ja keskustelut ovat olleet hyödyllisiä”, kuvaa Kulmala.

”Turkka on ihan mahtava persoona. Välillemme syntyi luottamuksellinen suhde heti ensi tapaamisen jälkeen, vaikka olemmekin hyvin erilaisia ihmisiä ja myös työelämätaustamme ovat erilaiset. Turkka on ollut keskusteluissa rehellinen ja avoin sekä ottanut myös avoimesti ideoita vastaan. Mielestäni mentorointi on lähtenyt hyvin käyntiin ja tapaamiset ovat olleet innostavia ja hyödyllisiä – uskon että meille molemmille”, kehuu Miettinen-Rantala.

Ovatko lähtöajatuksenne muuttuneet tai selkeytyneet mentoroinnin alettua?

”Ei oikeastaan, koska odotukset ovat täyttyneet varsin hyvin”, sanoo Kulmala.

”Turkka antoi toiveita aihealueista ennen kuin meidän mentorointitapaamisemme alkoivat ja olemme pyrkineet käymään keskustelua juuri niistä aiheista. Toki olemme jutelleet muistakin esille tulleista asioista, mutta tärkeintä on ollut löytää aiheita ja ratkaisuja/ideoita, joista olisi hyötyä Turkalle omassa työssään”, Miettinen-Rantala kertoo.

Mikä on tähän mennessä ollut mieleenpainuvin asia tapaamisistanne?

”Ylipäätään mahdollisuus puhua avoimesti yritystoiminnan haasteista ja vaikeuksista kokeneemman ihmisen kanssa, joka pystyy tarjoamaan mielekkään ulkopuolisen näkökulman”, miettii Kulmala.

”On ollut mielenkiintoista tutustua Turkan työhön ja oppia käännöstoimiston liiketoiminnasta. Mieleenpainuvinta on kuitenkin ollut tutustua Turkkaan ihmisenä ja kuulla mm. hänen viime kesänä tekemästään sukututkimusmatkasta. Ihan huikeita tarinoita! Muustakin kuin työstä puhuminen on ollut tärkeää, sillä työarjesta irti päästäminen ja muista itseä motivoivista asioista puhuminen inspiroi ja antaa voimaa”, Miettinen-Rantala pohtii.

Mitä vaikutuksia mentorointiprosessin aikana tapahtuneesta heijastuu laajemmin omaan osaamiseen, yrityksiin tai Varsinais-Suomen alueen elinvoimaan?


”Uskon, että prosessin aikana oma osaaminen on vahvistunut, ja toivon että se näkyy hyvinä tuloksina omassa yrityksessä sekä palveluidemme kautta laajemminkin Varsinais-Suomen elinvoimassa”, Kulmala kertoo.

”Mentorointi on vahva tapa kehittää niin mentorin itsensä kuin myös aktorin osaamista. Kokemusten jakaminen ja niistä oppiminen voivat edesauttaa yrityksiä menestymään paremmin. Mentorointi vahvistaa aktoreiden ammatillista identiteettiä ja vahvistaa uskoa työelämässä pärjäämiseen”, kuvaa Miettinen-Rantala.Mentorointiin lähtee mukaan monenlaisia ihmisiä eri aloilta sekä eri lähtökohdista.

Seuraava MentorChamber-haku alkaa vuoden 2024 lopulla.