Uusimmat
MentorChamber esittelyssä -sarjan ensimmäisenä haastatteluparina ovat aktori, Hansdotter Oy:n Senior Strategy Director Ulla Suur-Inkeroinen ja mentori, Humap Consultation Oy:n organisaatiokonsultti Annika Ranta.
Mikä innosti sinut lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan?
”Olen toiminut itse monta vuotta mentorina eri yhteisössä, ja olen kokenut sen todella kiinnostavaksi työksi. Olen kiinnostunut ja utelias näkemään mitä uutta voisin oppia tässä ohjelmassa, ja sen vuoksi hain juuri aktorin rooliin”, kertoo Suur-Inkeroinen.
”Olen ollut vuosia mukana kauppakamarin valiokuntatoiminnassa, ja tässä MentorChamber-ohjelmassa olen ollut mukana alusta asti mentorin roolissa. Mentorointi itsessään on minulle hyvin tuttua, koska teen sitä myös työkseni. Kauppakamarilla on ollut upeaa seurata, miten olemme siirtyneet ajatuksista tekojen puolelle, ja miten paljon erilaisia ihmisiä olemme saaneet tähän ohjelmaan mukaan. On ollut ihanaa päästä oman organisaation ulkopuolella tekemään tällaista yhteiskuntavastuullista työtä”, kertoo Ranta.
Millaisia kokemuksia tai odotuksia teillä oli liittyen mentorointiin ennen ohjelman aloitusta? Miten mentorointi on lähtenyt käyntiin?
”Itselläni oli alussa asetettu muutamia päätavoitteita ja teemoja, joita ohjelman alkaessa muotoilimme vielä yhdessä tarkemmin. Olin todella tyytyväinen tehtyyn mentori-aktori parivalintaan. Jo ensimmäisestä tapaamisestamme ovat ajatukset alkaneet muodostua konkreettisiksi asioiksi, ja uskon, että tämä vahvasti liittyy Annikan pitkään kokemukseen ja osaamiseen. Myös henkilökemiamme kohtaavat hyvin”, kertoo Suur-Inkeroinen.
”Ajattelen aina tätä ohjelmaa isona oppimisprojektina niin aktorille kuin myös mentorille. Tämä on tasa-arvoista kohtaamista, jossa merkityksessä on läsnäolo ja luottamus. Tapaamisemme Ullan kanssa ovat olleet todella synergisiä, ja on mielenkiintoista, miten olemme niin samalla tasolla. Meillä on ollut todella hyvä sekä innostava energia joka tapaamisessa”, Ranta kuvaa.
Ovatko lähtöajatuksenne muuttuneet tai selkeytyneet mentoroinnin alettua?
”Ajatukseni ovat jäsentyneet paremmin joka tapaamisen jäljiltä. Olemme työstäneet teemoja paljon, minkä lisäksi olemme myös tehneet tietoisia poikkeamiakin määrittelemältämme polulta. Koen, että on tärkeää säilyttää avoimuus uusille aiheille, ja olen ollut todella vaikuttanut siitä, millaisia ohjaavia kysymyksiä olen saanut Annikalta”, Suur-Inkeroinen kehuu.
”Olemme saaneet selkeytettyä tavoitteita hyvin. Ulla on rohkeasti katsonut asioita monesta eri näkökulmasta, ja olemme oppineet jo paljon toisiltamme. Mentorointitapani on olla mukana johdattelemassa aktoria polullaan nostamalla monenlaisia johdattelevia kysymyksiä. Tärkeätä on kiinnittää huomiota siihen, mitkä kysymykset pysäyttävät toisen ja mitkä vievät ajatuksia eteenpäin. Myös tunnelataukset joissain tietyissä aiheissa voivat olla sellaisia, ettei toinen niitä itse edes huomaa. Niiden ääreen on hyvä pysähtyä, sillä niistä oppii todella paljon”, kertoo Ranta mentoroinnista tarkemmin.
Mikä on tähän mennessä ollut mieleenpainuvin asia tapaamisistanne?
”Viime tapaamisella nostin esiin muutamia aiheita, joista emme olleet Annikan kanssa etukäteen puhuneet tai edes sopineet, että käsittelisimme niitä. Tapaamisen lopuksi Annika antoi juuri näihin aiheisiin liittyvän kirjan, koska oli ajatellut, että voisin hyötyä siitä. Ihoni meni ihan kananlihalle. Siinä näkee, miten samalla aaltopituudella olemme”, naurahtaa Suur-Inkeroinen.
”Erityisen mieleenpainuvaa on ollut se, miten meillä ajatukset polveutuvat eri teemoissa niin luontevasti. Olen hämmästellyt sitä, miten Ullalla on ollut kyky alkaa näitä pohdintoja suoraan toteuttamaan konkreettisten tekojen muodossa. Oli myös hienoa kuulla, miten Ulla on näitä yhdessä käytyjä asioita käsitellyt myös omassa työyhteisössään”, Ranta kertoo.
Mitä vaikutuksia mentorointiprosessin aikana tapahtuneesta heijastuu laajemmin omaan osaamiseen, yrityksiin, Varsinais-Suomen alueen elinvoimaan?
”Nykyään on harvoin aikaa pysähtyä asioiden äärelle, ja pohtia niitä rauhassa. Niistä voi löytää paljon uusia merkityksiä, joita voidaan peilata muihin tilanteisiin ja asioihin. Aito kohtaaminen ja tietynlainen herkkyys, mitä meillä on tässä ohjelmassa ollut, ovat keskeisiä niin elinkeinoelämässä kuin myös muualla yhteiskunnassa. Yhteiskuntamme alkaa yhä selkeämmän näyttäytyä vuorovaikutusyhteiskuntana, jossa suuressa merkityksessä on se, miten me kommunikoimme”, Suur-Inkeroinen ja Ranta pohtivat.
Mitä kokemuksia haluatte korostaa tässä ohjelmassa erityisesti? Suosittelisitteko ohjelmaa eteenpäin?
”Tämä oli uskomattoman hieno mahdollisuus, ja olin yllättynyt, miten erilaisia ihmisiä meillä on ohjelmassa mukana. Otan ohjelmasta tekemiseeni mukaan vielä vahvemmin asioiden reflektoinnin. Joskus se, että annetaan enemmän aikaa eri työvaiheille, voi antaa paljon enemmän arvoa koko työlle. Haluan myös muistuttaa, että mentoroinnissa on tosi tärkeää ymmärtää se, ettei se sisällä pelkästään niitä tapaamisia, joissa asioita käsitellään yhdessä. Se kattaa myös sen ajan, mitä tapaamisten välillä tapahtuu. Käsitellyt asiat ansaitsevat sen, että niitä rauhassa pureskelee mentorointitapaamisten välillä”, Suur-Inkeroinen kertoo.
”Haluan rohkaista eri elämänvaiheissa ja uravaiheissa olevia ihmisiä tulemaan tähän ohjelman mukaan. Aina voi oppia uutta ja nähdä asioita eri näkökulmista. Tämä on oman kokemukseni mukaan ollut antoisa ja mahdollistava ohjelma. Ajattelisin, että reflektiivistä aikaa ei ole missään organisaatioissa liikaa”, Ranta toteaa.
Mentorointiin lähtee mukaan monenlaisia ihmisiä eri aloilta sekä eri lähtökohdista. Seuraava haku alkaa vuoden 2024 lopussa ja siihen voivat hakea Turun kauppakamarin jäsenyrityksissä toimivat henkilöt.