Turun seudun talousnäkymät varovaisen optimistiset

Turun seudun yritysten näkymät ovat kohtuulliset huolimatta viime vuoden rajusta inflaatiosta ja korkojen noususta. Korot ovat jo korkohuipusta laskeneet ja taloustilanne näyttää hieman aiempaa valoisammalta.

OP Turun Seudun liiketoimintajohtaja Jussi Korpela seuraa merkittävän alueellisen rahoittajan näköalapaikalta talouden kehitystä hyvin tarkasti ja näkee siinä jo myönteisiä merkkejä.
– Talouden näkymät ovat epävarmat. Inflaatio ja korkojen nousu ovat heikentäneet talouden aktiviteettia. Toimialoista eniten ovat kärsineet rakentaminen ja kuljetusala. Luottokysynnän pohja saavutettiin näillä näkymin loppusyksyllä 2023. Tällä hetkellä näyttää, että ainakin lasku on tasaantunut ja suunta on parempaan. Tähän vaikuttanee korkojen nousun pysähtyminen ja kääntyminen varovaiseen laskuun, Korpela toteaa.
Yrityksetkin ennakoivat tammikuussa 2024 julkaistun Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen mukaan jo varovaisesti orastavaa nousua. Kovasta kasvusta ei kuitenkaan voida vielä puhua. Ennusteen tiedot on kerätty vuoden 2023 lopulla.

Positiivinen kierre

– Turun seudulla on ollut viime vuosina positiivinen kierre. Turussa Kauppatorin uudistus onnistui hyvin ja jokiranta on kaupungin valttikortti. Väestö alueella kehittyy suotuisasti. Kaksi yliopistoa ja korkeakoulut pitävät kaupungin vireänä ja luovat elinkeinoelämälle edellytyksiä kasvaa. Varsinais-Suomen yrityskenttä onkin hyvin monipuolinen. Toivotaan, että suuret hankkeet, kuten suunniteltu ratapihan kehittäminen ja uusi konserttitalo, elävöittävät entisestään kaupunkia, Korpela sanoo.

OP Turun Seudun luottosalkku on haastavista ajoista huolimatta hyvässä kunnossa. Esimerkiksi järjestämättömien luottojen määrä on edelleen maltillisella tasolla. Luottotappioita on vähän suhteessa taseeseen.

Erinomainen tulos

– Meillä on kohtuullinen tilanne. Luottosalkkumme on säilynyt haastavista ajoista huolimatta terveenä ja yrityslainakanta nousi vuonna 2023 noin 1,7 %. Se on mielestäni hyvä suoritus. Pankin tulos oli erinomainen, mitä siivitti korkojen nousu, Korpela sanoo.

– Mediassa on aika ajoin nostettu esiin asuntoyhtiöiden haasteista saada rahoitusta. Turussa ei tämän osalta ole suuria haasteita, mikäli taloyhtiö on hoidettu hyvin ja peruskorjaukset on tehty ajallaan, Korpela jatkaa.

OP Turun Seutu on merkittävä asuntoyhtiöiden rahoittaja. Asuntoyhtiöiden lainoja taseessa on noin 800M€. Kasvua viime vuonna asuntoyhtiölainoissa oli yli 5 %.

Rahoitusta saatavilla

Rahoitusta on siis saatavilla, ja Jussi Korpela arvioi korkotason tasaantuvan, mikä mahdollisesti lisää investointeja ja rahoituksen kysyntää. Hän pitää korkojen suojaamista kuitenkin edelleen ajankohtaisena. Korkojen kehittymistä kun on hyvin vaikea ennustaa. Korkojen suojaaminen tuo varmuutta kassavirtojen ennakointiin.

Pankkialan sääntelyn jatkuva lisääntyminen edellyttää entistä tarkempien tietojen kyselemistä asiakkailta. Toisaalta pankit saavat valtavasti dataa, jota muokataan yhä paremman näkymän saamiseksi rahoitusmarkkinoiden kehitykseen.

Vahva kumppani

Jussi Korpela korostaa, että OP Ryhmä on vahva finanssitoimija Suomessa ja OP Turun Seutu on toimialueensa markkinajohtaja, joka poikkeuksellisissa taloussuhdanteissakin on pystynyt kasvamaan.

– Lisäksi Pohjola Vakuutus tarjoaa asiakkaillemme monipuoliset vahinkovakuutuspalvelut, joten voimme yhdessä auttaa yrityksiä menestymään, Jussi Korpela kiteyttää.

Advertoriaali-ilmoitus on julkaistu alun perin Turun kauppakamarin vuosikirjassa 2024
Toimittanut: Anne Kortela

Kategoriat:Talous