Menestystä ja pitkää pinnaa vuodelle 2022

Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikön saappaita on tammikuun ajan sovitellut jalkaansa tuleva sijaiseni Satu Lindén. Ehdin kahden vanhempainvapaani välissä käydä lähinnä kääntymässä kauppamarilla, mutta erilaisia käänteitä tähän vajaaseen vuoteen mahtuu senkin edestä.  

En olisi esimerkiksi uskonut, että koronan suhteen eletään jälleen näin tiukkojen rajoitusten kanssa. Viimeistään kesällä hyvään vauhtiin päässyt rokottaminen loi toiveikkuutta maailman aukeamisesta, vaikka se ilo tyssäsikin syksyllä melko lyhyeen. Koronapassin suhteen tunteet ovat vaihdelleet optimismista ärsytykseen. Muun muassa tapahtuma-alan yrittäjien näkökulmasta poukkoileva koronapolitiikka tuntuu kohtuuttomalta. Kauppakamarit ovatkin tällä viikolla vaatineet muiden elinkeinoelämän järjestöjen kanssa yhdessä koronapassin on uudistamista niin, että se mahdollistaisi palvelujen ja talouden avaamisen kevään aikana. 

Toisaalta jotkin yllättävät asiat ovat nytkähtäneet eteenpäin. Eduskunta hyväksyi kesäkuussa vuosikausia kiistelyn kohteena olleen ja pitkään valmistellun sosiaali- ja terveysuudistuksen. Kyseessä on valtava hallinnollinen uudistus ja sunnuntain äänestyspäivän jälkeen selviää, ketkä ovat jatkossa päättämässä muun muassa sote-palvelujen kohtalosta. Kauppakamarit ovat korostaneet erityisesti monituottajamallin tärkeyttä: julkinen puoli ei pärjää ilman yksityistä ja kolmatta sektoria ja asiakkailla on oltava varaa valita palvelunsa.  

Koronatilanteen jatkumisesta huolimatta edunvalvonnan isot prosessit ovat puksuttaneet eteenpäin. Esimerkiksi tunnin junalle perustettiin niin ikään kesällä hankeyhtiö edistämään nopean kaksiraiteisen junayhteyden saamista Turku-Helsinki yhteysvälille. Myös Liikenne 12 -suunnitelman toimeenpano on lähtenyt vauhtiin. Turkuun saatu teknillinen tiedekunta on myös kerännyt elinkeinoelämän tuella huiman määrän lahjoitusprofessuureja. Työsarkaa toki vielä riittää. Esimerkiksi työvoimapula on pandemian myötä vain pahentunut tietyillä aloilla. 

Kiitos kuluneesta vajaasta vuodesta työkavereille ja jäsenille ja erityisesti valiokuntalaisille. Livetilaisuudet jäivät melko vähäisiksi ja syödyt kokouspullat voi laskea kahden käden sormin. Kasvokkaisista kohtaamisista oli sitäkin enemmän iloa! 

Toivon jäsenillemme kaikkea hyvää ja menestystä vuodelle 2022. Toivon myös järkevää sotea ja laantuvaa epidemiaa tai vähintään johdonmukaista ja ennakoitavaa koronapolitiikkaa. Talouden on ennustettu elpyvän kotimaisen kysynnän vetämänä ja investointiasteen on arvioitu kasvavan. Esimerkiksi Turussa rakentaminen on nyt vauhdikasta ja markkinat näyttäisivät uskovan Turkuun. Hopeareunuksiakin siis riittää, vaikka varmasti tarvitaan myös sinnikkyyttä ja pitkää pinnaa.