Spottivalossa: Rovio Pet Foods Oy

Tero Rovio

Rovio Pet Foods Oy on Tero Rovion vuonna 2019 perustama lemmikkien täysravintoa valmistava yritys. Modernissa, lemmikkien kuivaruokien valmistamiseen suunnitellussa tehtaassa tehdään kotimaisista raaka-aineista lähiruokaa suomalaisille lemmikeille, hyödyntäen elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, siten vähentäen ympäristön kuormitusta.

Käytetyt raaka-aineet ovat noin 98 prosenttisesti kotimaisia, ja tuotteiden suunnittelusta vastaa yrityksen oma eläinravitsemuksen asiantuntija. Yrityksen tuotteita myydään hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa ja lemmikkialan erikoismyymälöissä ympäri Suomen kaikkiaan yli tuhannessa myymälässä.

”Tehtaan perustaminen lähti ajatuksesta tarjota suomalaiselle lemmikille vihdoinkin ruokaa, jonka se ansaitsee. Meillähän on täällä Suomessa kaikki tarvittava puhtaan, ravitsevan ja turvallisen lemmikkien ruoan valmistukseen. Koronan aikana kotimaisuus trendinä vahvistui entisestään, ja suomalaiset ovat huomanneet, miten tärkeää on turvata elintarvikkeiden, kuten myös lemmikkien ruoan valmistus kotimaassa”, kertoo Tero Rovio.

Alkusysäys oman tehtaan rakentamiseen tuli aikanaan Tero Rovion vieraillessa Suomessa tehtaassa, missä valmistettiin lemmikkiruokalinjastoa Pietariin.
”Aloin tutkia markkinoita, ja totesin, että lähes kaikki lemmikkien kuivaruoka tuotiin tänne ulkomailta. Myös teurastuksen sivuvirrat viedään meiltä muualle Eurooppaan ja tuodaan sitten jalostettuna tänne takaisin, mikä on älytöntä.”
Pian alkumarkkinaselvityksen jälkeen alkoi kotimaisten raaka-aineiden tutkiminen sekä uusien reseptien kehitys. Tässä vaiheessa Luonnonvarakeskus liittyi mukaan kehitystyöhön.

”Saatuamme Luonnonvarakeskuksen mukaan, aloimme viedä hanketta isolla vaihteella eteenpäin ja vuokrasimme Irlannista lemmikkiruokatehtaan. Veimme raaka-ainetta mukanamme ja katsoimme, miten homma toimii. Valmista tuotetta testattiin isoissa kaupungeissa. Kun todettiin, että oli saatu aikaan hyvät reseptit, jotka myös erottautuivat muista valmistajista, uskalsin tehdä investointipäätöksen.”

Yrityksen toiminnan kannalta tärkein menestystekijä on ollut tuotekehitys, jossa hyödynnetään eläinravitsemusalan uusinta tutkimustietoa lemmikkien ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista.

”Meidän on mahdollista olla edelläkävijöitä, nopean ja innovatiivisen tuotekehityksemme ansiosta. Esimerkiksi Werraton-täysravintosarjamme raaka-aineyhdistelmä on ainutlaatuinen, jopa maailmanlaajuisesti. Käytämme kotimaista, tuoretta kananmunaa yhtenä raaka-aineista, mikä on tutkitusti parasta proteiinia koirille ja kissoille, laadukkaan aminohappokoostumuksensa ansiosta.”

Käynnissä robotiikkahanke

Tero Rovio kertoo yrityksen alkutaipaleella olleen myös haasteita, kuten rahoituksen riittävyys ja koronapandemia, joka aiheutti viivästyksiä tehtaan käyttöönotossa vuonna 2020. Tällä hetkellä kuitenkin yrityksen tuotannossa on kapasiteettia suureen kasvuun.
Parhaillaan käynnissä oleva robotiikkahanke kasvattaa yrityksen tuotannon volyymia ja mahdollistaa tuotannon skaalaamisen myös kansainvälisille markkinoille. Tärkeät menestystekijät ovat olleet kaiken tarvittavan keskittäminen saman katon alle: tuotekehitys, valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat omassa tehtaassa Loimaalla. Tehtaan yhteydessä toimii myös pieneläinklinikka Rovio Vet sekä lemmikkiystävällinen kahvila-ravintola Laakee Deli.

”Varsinais-Suomi ja Loimaa ovat osoittautuneet meidän kohdallamme erittäin hyviksi valinnoiksi, sillä kananmunien tuotanto Suomessa on keskittynyt tälle alueelle. Lähellä tuotetut raaka-aineet, tehokas tuotanto ja keskeinen sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella takaavat aidon vastuullisuuden. Ekologisuus on yksi tärkeistä arvoistamme, ja energiataloudellista toimintaamme edistämään olemme käynnistäneet hankkeet oman aurinkopuiston rakentamiseksi sekä biokaasun hyödyntämiseksi. Sijaintimme teollisuusalueella myös mahdollistaa laajentamissuunnitelmat, minkä lisäksi työvoiman saatavuus Loimaan alueella on ollut hyvä. Lähivuosina tulemme panostamaan innovatiivisuuteen ja voimakkaaseen kasvuun. Haemme vahvaa kasvua kotimarkkinoilta ja tulemme panostamaan myös vientiin.”

Terveisiä kauppakamarille ja sen jäsenistölle:
”Kiitos kutsusta kauppakamarin toimintaan, on ilo olla mukana alueellisessa kehittämistyössä. Turun kauppakamarin jäsenille vinkkinä, jos ajatte 9-tietä Turku−Tampere-välillä, niin poiketkaa tehtaallamme ja tehtaanmyymälässämme! Tehtaamme yhteydessä toimiva ravintola tarjoaa oivan pysähdyspaikan. Tervetuloa!”

Kuvat: Rovio Pet Foods

Rovio Pet Foods
Kategoriat:Spottivalossa