Alkuperätodistukset

Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus

Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus (Certificate of Origin) osoittaa ensisijaisesti tavaran alkuperän, jotta kohdemaassa voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten määräysten mukaisesti. Yleinen alkuperätodistus ei oikeuta tullietuuskohteluun, ja sitä käytetään pääsääntöisesti maiden kanssa, joilla ei ole vapaakauppasopimusta EU:n kanssa. Yritys voi tarkistaa EU:n Market Access-tietokannasta vaatiiko vientimaa alkuperätodistuksen.

Kauppakamarit myöntävät alkuperätodistuksia vientiasiakirjat -palvelun kautta

  • Vientiasiakirjat.fi on ulkomaankaupan asiakirjojen sähköinen asiointipalvelu. Sen kautta yritys voi hakea Euroopan unionin yleisiä alkuperätodistuksia sekä hakea vahvistusta asiakirjoille kuten kauppalaskuille, pakkausluetteloille ja hinnastoille. Näiden palveluiden hinnat löytyvät vientiasiakirjat-sivustolta.
  • Yritys rekisteröityy käyttäjäksi palvelun etusivulla olevan lomakkeen kautta. Rekisteröityessä täytetään ja allekirjoitetaan valtuutusasiakirja. Valtuutusasiakirjalla yritys sitoutuu noudattamaan palvelun yleisiä käyttöehtoja ja kauppakamarin sääntöjä Euroopan unionin yleisestä alkuperätodistuksesta. Samalla yritys nimittää palveluun pääkäyttäjän, joka vastaa yrityksen muiden käyttäjien luonnista ja hallinnasta.
  • Asiakas tulostaa palvelusta kauppakamarin sähköisesti hyväksymän alkuperätodistuksen.

Huomioithan, että palvelun käyttöoikeus on aina henkilökohtainen, eikä sitä saa siirtää toiselle. Akkreditoidut kauppakamarien toimihenkilöt käsittelevät asiakirjahakemukset palvelussa toimistoaikana.

Satu Lehenberg
Satu Lehenberg
Asiantuntija, ulkomaankaupan asiakirjat
ja jäsenpalvelut 040 188 2128