Sujuvaa suomea etsimässä

Kuvituskuva Olli Pietilän kolumniin, jossa aiheena on kieli ja työnteko

Ajatusleikki: kuinka kauan sinulta kestäisi oppia ranskan, ukrainan tai vietnamin kieli niin, että siitä tulisi sujuva työkieli? Entä kauanko firmasi duunareilta siihen menisi?

Näihin kysymyksiin vastattuasi osaat vastata siihen, aikooko yrityksesi lähivuosien aikana ratkoa osaajapulaansa palkkaamalla sujuvaa suomea puhuvia maahanmuuttajia.

Englannin kieli on yksi silta ja oikein hyvä alku kielikuilua ylittämään. Meillä angloamerikkalaisessa Länsi-Euroopassa on hieman väärä kuva sen maailmanlaajuisesta merkityksestä. Kysy vaikka noista ranskan-, vietnamin- tai ukrainankielisistä maista. Pysyvä ratkaisu on, että meille tulevat työntekijät oppivat riittävän hyvin suomea. Muutoin ei tänne asetuta perheen kanssa eikä osaksi pysyvää työvoimaa. Suurella osalla tuo riittävän hyvä suomi ei ole koskaan sujuvaa. Vaan vähemmälläkin tulee ymmärretyksi. Ja sana sanalta, päivä päivältä kieli kehittyy, kun sitä työpaikalla puhuu.

Osaajapula on aina suhteellista. Pula on sellaisista osaajista, joiden tuottavuus on niin korkea, että työn tuotokset ylittävät kustannukset riittävällä marginaalilla. Ulkomailta tulevan vuokratyövoiman kohdalla näin tuntuu usein olevan. Täysin ummikotkin työntekijät pärjäävät, saavat selvää työturvallisuusmääräyksistä ja työohjeista. Eivät nuo kielimuuri ja perehdytysongelma aina siis niin absoluuttisia olekaan.
Elossa olevat yritykset ovat olleet sopeutumisen mestareita. Tuotantoteknologiat ja palvelumallit ovat kehittyneet huimasti. Lait ja määräykset muuttuvat. Häirintään ja alkoholiongelmiin on opittu puuttumaan. Vielä tänään ei kukaan yrityksessänne osaa asiaa, joka parin vuoden päästä tulee käyttöön ja viiden vuoden päästä on melkein rutiinia. Mutta kun johonkin on uskottu, asia on päätetty, siihen on satsattu ja tulosta on syntynyt. Kaikki yritykset eivät ole tietysti muutokseen uskoneet, päätöksiä tehneet eivätkä toteutukseen satsanneet – ja ovat sitten kuolleet kilpailussa pois.
Yksinkertaisella selkosuomella toimivan perehdytyksen mallin rakentaminen ja käyttöönotto ei ole yrityksesi viime- tai tulevien vuosien vaikein haaste. Yksi tärkeimmistä se voi olla.

Tarvitaanko sinun yrityksessäsi maahanmuuttajien osaamista lähivuosina vai onko yrityksesi juuri se, jota osaajapula ei koske, naapuria vain?

Näin kirjoittaa Turun kauppakamarin tuoreimmassa jäsenlehdessä Sanottua-palstalla toimitusjohtaja Olli Pietilä, Turun TAITO-koulutus Oy.

Kategoriat:työvoima, blogi