Kohti unelmaa entistä paremmasta Varsinais-Suomesta

Passion team

Helmi-maaliskuussa tartuimme yhdessä jäsentemme kanssa kristallipalloon ja pohdimme, miltä näyttää Varsinais-Suomen elinkeinoelämän tulevaisuus. Takana on neljä innostuksen siivittämää tulevaisuustyöpajaa ja lukuisia osin lennokkaitakin ideoita. Miltä näyttävät Varsinais-Suomen tulevaisuudet ja mitä seuraavaksi?

Valtaosa tulevaisuustyöpajoihin osallistuneista koki Varsinais-Suomen tulevaisuuden melko myönteisenä, osa jopa fantastisena. Positiivisuus ja optimismi olivat hyviä lähtölaukauksia tulevaisuuskuvien työstämiselle.

Työpajoissa ideoitiin, miltä elinkeinoelämä näyttäisi vuonna 2030, jos aivan kaikki olisi mahdollista. Rakennettiin siis unelmaa Varsinais-Suomesta. Tuotoksina syntyneissä ideoissa työvoimaa oli riittävästi, syntyvyys ja maahanmuutto oli korkealla tasolla, koulutustarjonta oli houkuttelevaa ja valmistuneet asettuivat pysyvästi Varsinais-Suomeen. Niin lento, raide, väylä, satama kuin tunneliyhteydetkin olivat hyviä. Varsinais-Suomi oli portti länteen ja sijaintinsa ansiosta erinomainen logistiikkakeskus. Alueen yrityksillä riitti uusia innovatiivisia liiketoimintamahdollisuuksia vihreän siirtymän siivittämänä. Puhdas Saaristomeri tarjosi mahdollisuuksia niin paikallisille kuin turismillekin. Tässä vain joitakin poimintoja tuotoksista.

Mutta koska tulevaisuus ei ole irrallinen nykyisyydestä eikä menneisyydestä, keskityttiin työpajoissa myös pohtimaan minkälaisesta taustasta, olettamuksista, historiasta, menneisyyden lähteistä ja muutoksen esteistä tulevaisuuteen ponnistetaan. Keskusteltiin mm. historiasta, päätöksenteon haasteista ja toimialakeskittymistä, negatiivisesta julkisesta keskustelusta sekä rohkeuden puutteesta. Siitä, ettei osata riittävästi unelmoida. Tämä unelmoinnin osaamisen puute ei tosin työpajoissa näkynyt, päinvastoin.

Tulevaisuustyöpajojen keskeisiä huikeiden fasilitaattoreidemme Great Mindsin Kirsi Kostian ja Niko Herlinin tarjoamia oppeja oli, ettei ole vaan yhtä ainoata tulevaisuutta, vaan useita erilaisia, joita kohti ponnistaa. Tulevaisuus ei myöskään tapahdu meille itsestään, vaan meillä on mahdollisuus vaikuttaa omilla teoillamme toivotun tulevaisuuden toteutumiseen. On juurikin uskallettava unelmoida ja kulkea kohti unelmia, siis tartuttava tavoitteellisesti niihin vaaleanpunaisiin silmälaseihin. Lisäksi opittiin, ettei tulevaisuus ole koskaan valmis, ei koskaan tässä ja nyt, vaan se siirtyy päivä päivältä eteenpäin, eikä sinne koskaan päästä. Tämä tekee tulevaisuuden ennakoinnista kestävyyslajin, jonka työstäminen vaatii sinnikkyyttä.

Oli hienoa seurata, kuinka monet jäsenistämme laittoivat mielikuvituksen liikkeelle. Saimme lukuisia ideoita, joita nyt työn seuraavassa vaiheessa joukko innokkaita ja aktiivisia Passion Team -jäseniä jatkojalostaa. Passion teamin lisäksi kaikilla jäsenillä on kuitenkin vielä mahdollisuus vaikuttaa Varsinais-Suomen elinkeinoelämän tulevaisuuskuvaan, sillä tulossa on kesän jälkeen kysely koko jäsenistölle. Lisäksi tulemme osallistamaan työhön eri kohderyhmiä mm. valiokuntia.

Tehdään yhdessä vieläkin menestyneempää Varsinais-Suomea. Olemme matkalla kohti tulevaisuutta, kiitos teille kaikille, jotka olette tällä matkalla mukana. Tavoitellaan yhdessä unelmia ja polutetaan askeleet sinne tavoitteellisesti. Työ ja matka ovat vasta alussa.

Satu Linden
Satu Lindén
asiantuntija, osaamisasiat
041 530 3000
Kategoriat:blogi