Tapahtumista elinvoimaa alueelle, yrityksille ja yksilöille

Koronarajoitusten loputtua tapahtumien, festareiden ja konserttien järjestäjillä on ollut kiireinen kesä. Samaan aikaan kuluttajilla on ollut vaje tapahtumallisten rientojen äärelle virkistäytymään, viihtymään ja kohtaamaan, kun siirretyt, perutut tai poikkeusoloissa järjestetyt tapahtumat saatiin taas järjestettyä normaalioloissa.

Kuluttajien ostokäyttäytymisessä kerrotaan tapahtuneen muutos varovaisempaan, ja lippuja tapahtumiin on hankittu aiempaa myöhemmin. Tämä on haastanut tapahtumajärjestäjät, jotka ovat joutuneet viimeiseen asti jännittämään toteutuneita osallistujamääriä. Toisena haasteena tapahtumajärjestäjille on pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Tämä on jäänteitä ajasta, jolloin koronarajoitukset pyyhkivät tapahtumat ohjelmakalentereista, ja alan osaajat äänestivät jaloillaan ja siirtyivät muihin tehtäviin.

Yksi isoista Varsinais-Suomen tämän kesän tapahtumista oli Naantalin Asuntomessut. Turun kauppakamarin kiinteistö- ja rakennusalan sekä elinkeinopolitiikan valiokunnat tapasivat asuntomessuilla 9.8. Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio sekä Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen esittelivät messujen ja laajemmin koko Naantalin kuulumisia valiokunnan jäsenille.

Vuodesta 1970 lähes vuosittain järjestettyjen Asuntomessujen toimitusjohtaja Tapio kertoi, että messut rakennetaan aina kyseinen alue ja paikkakunta yksilöllisesti huomioiden ja kehittäen. Aurinkoiseen ja merelliseen Naantaliin hyvin sopivasti Tapio kuvasi, että koti on ihmisen turvasatama, johon halutaan satsata. Asuntomessut tarjoavat ihmisläheistä asumisen laatua, ja kävijälleen työkalun ideoiden tutkimiseen, löytämiseen ja vertailuun sekä inspiroitumiseen.

Kaupunginjohtaja Leppäsen mukaan Naantali kasvaa ja kehittyy saariston suuntaan, mistä Luonnonmaalla sijaitseva messualue on onnistunut esimerkki. Kaupungin asukasmäärä kuitenkin kasvaa hallitusti, mikä mahdollistaa palveluiden samanaikaisen kehittämisen.

Määrällisten tavoitteiden sijaan messuille asetetut tavoitteet olivat laadullisia. Naantalin kaupunginjohtaja Leppänen totesi, että messut ovat onnistuneet, jos kävijät poistuivat ajatuksella, olipa upeat messut ja ihana Naantali, tänne pitää palata. Kävijöiden tyytyväisyys on ollut messujen mittaushistorian korkein. Tämä on onnistuminen niin Naantalille, tapahtuman parissa työskenteleville kuin yrityksille, jotka olivat mukana Asuntomessuilla rakentajina tai yhteistyökumppaneina.

Asuntomessut olivat Naantalille iso investointi. Naantalin kerrotaan sijoittaneen messuihin 10,2 miljoonaa euroa, joista noin puolet kotiutuu suorina tuloina esimerkiksi tonttikauppojen myötä. Imagolliset ja brändihyödyt ovat kuitenkin suuremmat, samoin kuin hyödyt matkailulle. Alueen yrityksille ja palveluntarjoajille messut toivat lisää kävijöitä, ja vaikutukset ulottuivat koko Turun seudulle.

Upea messualue erinomaisine järjestelyineen hiljeni ulkopuolisista kävijöistä 14.8. ja alueen asukkaat pääsivät lunastamaan yhtä alueen teemoista, onnellisuutta, uudessa, luonnonmukaisessa ja -läheisessä kodissaan. Ilman messuja Turun seutu ei jää, sillä mm. messukeskuksen ja muiden alueemme tapahtuma-alan toimijoiden syksyn tapahtumatarjonta on runsas ja tarjoaa ohjelmaa monenlaisiin tarpeisiin.

Satu Linden
Satu Lindén
asiantuntija, osaamisasiat
041 530 3000
Kategoriat:blogi