Torilla tavataan!

Satu Linden

Vetovoimainen ydinkeskusta muodostuu ihmisistä, monimuotoisista palveluista, yrityksistä ja työpaikoista, tapahtumista, aktiivisesta kulttuuritarjonnasta, hyvästä saavutettavuudesta, elämyksistä ja turvallisuudesta. Siitä, että osataan hyödyntää olemassa olevia vahvuuksia, ja pidetään samalla katse tulevaisuudessa, kehittäen, kehittyen ja uutta luoden. Kaupungissa tapahtuu aina, sitä on kaupungin syke. Kehittäminen ei voi pysähtyä, sillä sellainen kaupunki kadottaa äkkiä vetovoimaisuutensa. Eilispäivän puitteilla ei rakenneta huomisen tulevaisuutta.

Turun ydinkeskustan kehittäminen on yksi pormestariohjelman määrittelemistä kaupungin kärkihankkeista. Ja kun ydinkeskustan katukuvaa katsoo, näkee, että kehitetään. Kehittämiseen sijoitetuilla isoilla investoinneilla pyritään ylläpitämään ja edistämään keskustan vetovoimaa. Keskustassa asioiville ja keskustan toimijoille isot investoinnit ovat näyttäytyneet valtavina remontteina, jotka ovat haastaneet asiakkaiden asioimista, liikkumista, viihtyvyyttä – hermojakin. Nyt iso, keskeisesti ydinkeskustan elämää haastanut myllerrys häämöttää jo loppusuoralla. Syyskuussa vietetään upean uudistuneen torin avajaisia. Pian ydinkeskustan keskiössä on uudistunut kaupungin sydän, kaupunkilaisten olohuone ja kohtaamispaikka, joilla termeillä toreja usein kuvataan.

Keskustan elävyysindeksi kuvaa ydinkeskustan vetovoimaa mittaamalla kokonaiskäyntimäärää ja kokonaisviipymää. Turun osalta tuore elävyysindeksi paljastaa, että merkittävistä remonteista ja koronasta huolimatta keskusta vetää yhä ihmisiä asioimaan. Tosin monen suuren kaupungin tavoin myös Turku menetti keskustassa asioivien määrää koronavuosien aikana.

Keskustan elinvoimaluku on pysynyt hyvällä tasolla. Turun keskustan elinvoimaluku Elävät Kaupunkikeskustat ry:n (EKK) seurannassa ylittää valtakunnallisen keskiarvon 2,47 ollen 3,22. Ja tämä kaikki keskustan myllerryksestä huolimatta.
Nyt kaikkien rajoitusten poistuttua, on aika lähteä jälleen liikkeelle, hakeutua palveluiden äärelle ja ihmisten pariin. Jos jollain on mielikuva, että kaupunkiin on vaikea tulla, on aika käydä toteamassa se virheelliseksi. Keskustassa on hyvin tilaa, ja pysäköintipaikkoja löytyy runsaasti, esimeriksi maan alta.

Kehittäminen, kehittyminen ja uuden luominen ovat siis vetovoimaisen ydinkeskustan ylläpitämisen takeita. Isoja investointeja ja näkyviä remontteja on luvassa myös tulevaisuudessa. Laajennetun ydinkeskustan suunnitelmia ovat muun muassa kauppahallin korttelin kehittäminen, raitiotie, matkakeskus, Areena ja elämyskeskus, uusi konserttitalo, Historian ja tulevaisuuden museo ja uusi terminaali. Näillä tavoitellaan yhä vetovoimaisempaa ja ainutlaatuisempaa sekä entistä paremmin yrityksiä ja asiakkaita palvelevaa ydinkeskustaa.

Uuden upean kauppatorin avajaisia odotellessa, muistetaan, että torilla voi tavata jo tänään. Myyntipisteiltä on mukaan poimittavissa perinteiset torieväät, on torikahvilaa, vihanneksia, marjoja, kukkia, leivonnaisia ja jäätelöä. Ja samalla voi ihmetellä torin remontin etenemistä, ja todeta, että pian se on jo valmis. Torilla siis tavataan!

Satu Lindén
edunvalvontapäällikkö
Turun kauppakamari

Kategoriat:blogi