Turun alueen lentoliikenteestä ja saavutettavuudesta

Carol Aren
Head of Airline Relations & Connectivity

Otin tammikuussa vastaan mielenkiintoisen haasteen Turun lentoliikenteen kehittämisestä Visit Turku Archipelago Oy:ssä. Vaikka tehtävä on matkailun kehittämisorganisaation alla, on lentoliikenteen kehittäminen paljon laajempi kokonaisuus, jossa isossa roolissa on myös alueeltamme lähtevä matkustaminen.

Työ on aloitettu tekemällä analyysia lentoliikenteen nykytilasta ja potentiaalista. Turun kentän viimevuotiset matkustajaluvut ovat karua luettavaa. Huippuvuodesta 2019 on jääty yli 70 %, kun muualla Euroopassa matkustajamäärät ovat palautuneet jo lähelle pandemiaa edeltävää tasoa. Mutta positiivista on, että suurin osa reiteistä on palautunut, vaikkakin pienemmällä kapasiteetillä. Samoin matkustajamäärissä nähdään kolminumeroisia kasvulukuja.

SAS lentää Turusta kolme arkipäivittäistä vuoroa Tukholmaan, josta pääsee nopealla vaihdolla Euroopan suurkaupunkeihin alle 4 tunnin kokonaismatkustusajalla. Tämä on suuri etu, jos verrataan ajomatkaa Helsinki-Vantaalle, ja suuren kentän lähtömuodollisuuksiin vaadittavaa aikaa. Turussa kentälle ajaa keskustasta 20 minuuttia, ja lennolle ehtii käsimatkatavaralla alle tuntia ennen lähtöä. Samoin airBalticilla on Turusta nopeat vaihtoyhteydet useaan Euroopan kohteeseen Riian kautta. Näiden yhtiöiden toiminta perustuukin nimenomaan verkoston toimivuuteen ja jatkolentojen sujuvuuteen, ja Turun reitti palvelee syöttöliikenteenä suuremmalle hub-kentälle ja sieltä eteenpäin. Toisenlaista toimintamallia edustaa halpalentoyhtiö Wizz Air, joka tarjoaa suorat yhteydet Gdanskiin ja Roomaan. Aikataulut saattavat olla vähemmän asiakasystävällisiä, eikä vaihtoyhteyksiä juuri tarjota, mutta vaakakupissa painaa erittäin halpa lippuhinta, jolla yhtiö saakin useimmat lentonsa lähes täyteen.

Itse olen huomannut haasteeksi myös yhteyksiemme huonon tunnettuuden alueella. Lentoja ei käytetä, koska oletus on että täältä ei oikein pääse mihinkään. Suosittelenkin katsomaan seuraavalle reissulle yhteydet myös suoraan Turusta, ja tukemaan kotikentällemme liikennöiviä yhtiöitä. Kysyntä luo lisää tarjontaa!

Lentoyhteydet ovat tärkeitä alueemme elinvoimaisuudelle ja välttämättömiä työmatkaliikenteelle. Tulevaisuudessa tavoitteena on avata lisää kansainvälisiä reittejä, mutta tämä vaatii vahvaa kysynnän kasvua, jotta lentoyhtiöt näkevät alueemme potentiaalin. Kasvu on myös tehtävä kestävästi; mitä suurempi täyttöaste koneissa on, sitä pienempi matkustajakohtainen hiilijalanjälki, ja sitä kannattavampaa lentäminen on sekä lentoyhtiölle että alueemme matkailulle.


Muista siis hyödyntää kotikenttäetu seuraavalla matkallasi!

Carol Aren
Head of Airline Relations & Connectivity
Visit Turku Archipelago

Kategoriat:blogi