Asuntomessut Naantalissa esittelee onnellisten saaren

Kuva Naantalin Asuntomessujen alueesta

Luonnonmaan ainutlaatuinen saari satama-alueineen on tuolloin valmiina kuukauden mittaiseen huippusesonkiin.

”Asuntomessut Naantalissa tulee olemaan poikkeuksellisen näyttävä. Pelkästään kohteiden määrä ja kaunis ympäristö ovat ainutlaatuisia”, vakuuttaa projektipäällikkö Timo Tirri.

Jo nyt on selvää, että luonnonläheiset asuntomessut Naantalissa tulevat erottumaan edeltäjistään. Messualue on mukavan laaja, 20 hehtaaria. Alueella on satama, josta voi seilata tai hurauttaa veneellä vaikkapa töihin.

Lounatuuleksi nimetyllä asuntomessualueella esitellään peräti 35 kohdetta. Messujen teemoina ovat luonnon kunnioitus, aurinkoenergia ja mm. onnellisuus. Naantalihan on ollut onnellisuutta mittaavissa tutkimuksissa kärkikastia.

Vaikka tapahtuma on vielä edessä, messujen projektipäällikön neljän vuoden messu-urakka on kääntynyt jo loppusuoralle. Jäljellä on enää toimikauden viimeinen neljännes. Pääkaupunkiseudulta takaisin kotiseudulleen ja kotitaloonsa kolme vuotta sitten muuttanut Tirri iloitsee, että on päässyt tätä kautta tekemään merkityksellistä työtä vanhalle kotikaupungilleen.

Kevätauringon jo lämmittäessä asuntomessualueella on viimeistelytöiden aika, ennen kuin kapula siirtyy Osuuskunta Suomen Asuntomessujen haltuun.

Asuntomessujen Naantalin organisaation operatiivisissa tehtävissä työskentelee tällä hetkellä neljä henkilöä: projektikoordinaattori, aluevalvoja, tiedottaja ja projektipäällikkö. Kaiken kaikkiaan messualueella työskentelee tapahtuman aikana 500–600 henkilöä, joista valtaosa on näytteilleasettajia.

Alueen matkailullista kiinnostavuutta ja vetovoimaa tapahtuma-aikana lisää myös venenäyttely. Alueen satama on jo ruopattu, ja keväällä sinne asennetaan vielä pistolaiturit sekä tehdään viimeistelytöitä.

Lounatuuleen nousee tapahtuma-ajaksi messuravintoloita ja -kahviloita sekä esiintymislava. Lopulliseen muotoonsa asuinalue asettuu vasta messujen jälkeen, jolloin mm. pohjoispuolelle rakennetaan yhtiömuotoisia asuntoja.
Asuntomessuille on rakennettu 20 omakotitaloa, joista iso osa on hirsi- tai puurakenteisia. Lomarakennuksia on rannan tuntumassa viisi.

”Poikkeuksellisen monet talotehtaat haluavat lähteä mukaan. Asuntomessualueella on paljon hirsi- ja puutaloja ja muutamia kivitaloja. Todella mielenkiintoinen kattaus”, kuvailee Tirri.

Omakotitalojen lisäksi rantaan tulee neljän saunan yksikkö. Alueelle tulee myös rivi-, pari- ja erillistaloja. Viihtyvyyttä lisäävät alueelle istutetut kirsikka- ja pähkinäpuut.

Sähköntuotannon energialähteinä ovat aurinkopaneelit älymuuntamoineen ja akkuineen. Parhaimmillaan aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin alueella kuluu.

Lounatuulen omakotitalojen pihoilla ei näy erillisiä roskapönttöjä, vaan jätteet lajitellaan jo kotona ja viedään sieltä suoraan yhteisiin jätepisteisiin eli syväkeräysastioihin.

Leikkipuiston valtavat kivet ovat alueella sijainneesta vanhasta puretusta talosta:

”Alueella haluttiin säilyttää kivijalka ja saada mukaan alueen historiaa kunnioittava elementti.

Nopeasti rakentunut Naantalin messutyömaa on työllistänyt lukuisia rakennusalan yrityksiä.

”Asunnonvaihtotarve on ollut suuri. Nyt on selvästi siirrytty isompien asuntojen rakentamiseen. Tämä johtuu mm. korona-ajasta ja siitä, että kodeista on tullut myös kotitoimistoja”, arvioi Tirri.

Matkan varrella on ollut myös haasteita, kuten puutavaran hintojen nousu, lämpöpumppujen saatavuusongelmat ja työvoiman saatavuus. 

Messukävijälle on tarjolla myös kaksi kiinnostavaa oheiskohdetta: Velkuan koulu Palvan saarella ja TA-yhtymän asumisoikeuskerrostalo Naantalin keskustassa.

Hirsinen yläkoulu saaressa on huomiota herättävä aikana, jolloin pieniä kyläkouluja ollaan hanakammin sulkemassa kuin uusia avaamassa.

”Täällä on haluttu investoida ja tehdä uusi koulu sen sijaan, että koulu suljettaisiin. Koululla on oma ranta, ja lapsille opetetaan uimataitoja, kalastusta sekä veneilyä. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös metsäkoulu”.

Oheiskohteena olevan kerrostalon asunnot varattiin alle viikossa.
Manner-Naantalissa ei ole enää juurikaan tilaa uusille asuinalueille, mutta Luonnonmaalta tilaa ja mahdollisuuksia löytyy. Sinne kohoaa myös uusi asuinalue, Aurinkotuuli.

Asuntomessut on ollut kaupungille yli 10 miljoonan euron investointi. Tirrin mukaan se tuo alueelle pitkällä tähtäimellä uusia veronmaksajia ja positiivinen imagovaikutus kantaa pitkälle.

”Olemme saaneet paljon jo nyt.”

Asuntomessut Naantalissa
Asuntomessujen alueen laajuus on 20 hehtaaria.
Paikalle nousee 20 omakotitaloa, 5 loma-asuntoa sekä pari- ja rivitaloja.
Näyttelykohteita on 35. Messut järjestetään 15.7.–14.8.2022.

Kirjoitus on julkaistu Turun kauppakamari -lehdessä 1/2022

Kategoriat:matkailu