Kesä töissä− ja vähän pidempäänkin

Niina Nurmi blogi Loimaa

Kesälomatuuraukset käynnistyvät kohta aktiivisina ja moni onnekas nuori on saanut tänäkin vuonna kesätöitä.

Hyvinä esimerkkeinä loimaalaisyrityksistä Pemamek, joka palkkasi kesäksi yhteensä yli 50 kesätyöntekijää ja Nordic Traction, jonka kesäharjoitteluun valikoitui myös kansainvälisiä opiskelijoita. Kokemus on arvokasta nuorille, oli kyse sitten haalarihommista tai koodauksesta. Siispä hatunnosto kaikille työnantajille, jotka olette nuorten kesätyöpolkuja mahdollistamassa!

Kesätyöt kasvattavat kokemusta työelämästä ja antavat perspektiiviä unelmien työhön ja työpaikkaan. Muistan omat ensimmäiset kesätyöni mansikanpoiminnasta, lehtienjakamiseen ja siivoushommiin. Muistan, kuinka näitä varsin rankkojakin töitä tehdessä haaveilin tulevaisuuden hyväpalkkaisesta ja arvostetusta työstä. Haaveilin omaisuudesta, maineesta ja kunniasta. Kuinka kaukaisilta ja vaikeasti saavutettavilta nämä ajatukset silloin tuntuivatkaan.

Kun vuodet vierivät ja työkokemus karttui, sitä huomasikin merkillisen seikan. Ne nuoren mielikuvissa arvokkailta tuntuneet asiat eivät vaikeasti saavutettuinakaan tuoneet suurta mielihyvää. Kallis laukku lämmitti mieltä vain hetken, ja arvostettuna pidetty työ ei vastannutkaan omaa arvomaailmaa. Pitkät työpäivät ja hieno titteli kuulostivat vaikuttavilta, mutta eivät tuoneetkaan onnea. Vaikka olin nähnyt vaivaa ja saavuttanut paljon asioita itselleni, se ei tuntunutkaan juuri miltään.

Brittiläinen podcastaaja Chris Williamson on puhunut tästä ilmiöstä lähetyksissään. Hänen mukaansa haastavat tai vaikeasti saavutettavat asiat sekoitetaan helposti tärkeisiin tai merkityksellisiin asioihin. Niin myös itse nuorena sokaistuin, mutta löysin todellisen menestymisen tunteen myöhemmin. Kun kohdistin energiani itselleni merkityksellisten asioiden tavoitteluun, niihin pääsemiseen ja jatkuvaan oppimiseen, tuntui valinnat oikeilta ja hyviltä.

Työuran varrella jokaisen olisi hyvä aika ajoin pohtia omia arvojaan ja asioita, jotka tuovat merkityksellisyyttä elämään. Aika ja vaiva, jota käytämme johonkin vaikeasti saavutettavaan, saattaisivat olla fiksummin käytettyjä sellaisten tavoitteiden saavuttamiseen, jotka aidosti tuovat ripauksen lisää täyttymystä ja iloa elämään.
Parhaimmillaan ura on tie ammatilliseen ja henkilökohtaiseen kasvuun ja onnellisuuteen, eikä vain sarja vaikeasti saavutettuja asioita. Tavoitteena kannattaa pitää vähintäänkin sitä, että omasta urapolusta nauttii ja oppii jokaisesta kokemuksesta. Kun tekeminen koetaan merkitykselliseksi, niin se hyödyttää niin tekijää kuin työnantajaakin.

Kuvassa Teknologiaklusterin HR-verkostoa ja Loimaan suurimpien työnantajien edustajia.

Kategoriat:blogi