MentorChamber esittelyssä: Annika Ranta & Henri Harka

Henri Harka ja Annika Ranta

MentorChamber on Turun kauppakamarin kehittymisohjelma jäsenyritystensä henkilöstölle. Ohjelman tavoitteena on osaamisen ja johtajuuden kehittäminen Varsinais-Suomen alueella. Ohjelman kautta tehdään tulevaisuuden osaaminen näkyväksi ja rakennetaan yhä parempia verkostoja ihmisten ja yritysten välille.

MentorChamber esittelyssä -sarjan kolmantena haastatteluparina ovat Humap Consultation Oy:n organisaatiokonsultti Annika Ranta ja Turun Kiinteistöässä Oy:n yksikönjohtaja Henri Harka.

Mikä innosti sinut lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan?

”Olin alun perin mukana ideoimassa tätä ohjelmaa ja toimin jo viime vuonna ohjelmassa mentorina. Viime vuoden kokemukset innostivat minua jatkamaan tänäkin vuonna”, mentorina toimiva Ranta kertoo.

”Viimeisen muutaman vuoden aikana yrityksen luotsaaminen ja henkilöstön johtaminen sekä hyvinvointi ovat nousseet todella merkittävään arvoon. Lähdin ohjelmaan mukaan tavoitteenani hakea mentoroinnin kautta uutta suuntaa omalle kehittymiselle sekä johtajana kasvamiselle”, kertoo aktorin roolissa toimiva Harka.

Millaisia kokemuksia tai odotuksia teillä oli liittyen mentorointiin ennen ohjelman aloitusta?

”Itse toimin organisaatiokonsulttina ja business coachina, joten minulla oli jo ennestään kokemusta mentoroinnista. Odotuksena sekä tavoitteena itselleni oli yrittää olla mahdollisimman oma itseni, jotta prosessista tulisi luottamuksellinen, hyödyllinen sekä inspiroiva”, pohtii Ranta.

”Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta aktorina toimimisesta, joten odotin innolla tätä mahdollisuutta. Odotin prosessilta hyvää keskustelua, kokemusten jakamista sekä oman perspektiivin laajentamista. Tiedostin jo ennen aloitusta, että avain onnistumiseen perustuu hyvään luottamukseen mentorin ja aktorin välillä. Odotin myös, että prosessissa minua tullaan haastamaan positiivisessa mielessä”, kuvaa Harka.

Miten mentorointi on lähtenyt käyntiin?

”Mentoroinnista on tullut sellainen olo, että luottamus on raudanluja – tämän myötä myös keskusteluidemme teemat ovat liikkuneet mikrotasolta isoihin teemoihin. Olen tosi kiitollinen noin huikeasta osaajasta kuin Henri. Olemme molemmat energisiä ja dynaamisia tyyppejä, mikä on auttanut energian kannattelussa”, Ranta kuvailee.

”Ensimmäisen livetapaamisen jälkeen huomasin, että olimme Annikan kanssa samalla taajuudella. Keskustelu on ollut luontevaa ja luottamuksellista. Alusta asti huomasin, että Annikan kokemus johtamisen sparraamisesta on todella kova. Olen jo nyt saanut prosessista hyviä työkaluja, joita pystyn soveltamaan käytännössä. Vuorovaikutus on ollut molemminpuolista, ja uskon, että myös mentorini on saanut prosessissa uusia näkemyksiä. Toisinaan keskustelumme saattavat myös ”lipsahtaa” hieman asian ulkopuolelle, eikä tapaamisista huumoria ainakaan puutu,” naurahtaa Harka.

Ovatko lähtöajatuksenne muuttuneet tai selkeytyneet mentoroinnin alettua?

”Mentorin näkökulmasta olemme löytäneet hyviä keskustelun tavoiteytimiä, joita vielä tarkennetaan tässä matkan varrella eri suunnista ja näkökulmista”, kertoo Ranta.

”Annika on haastanut omaa ajatteluani hyvin, ja sen kautta olen pystynyt tuottamaan ratkaisuja olemassa oleviin haasteisiin. Olen myös saanut paljon hyviä kirjallisuusvinkkejä, jotka tukevat omaa kehittymistä”, Harka pohtii.

Onko mentoroinnin yhteydessä tullut esille jotain yllättävää?

”On ollut ihan mahtavaa taas huomata, että ohjelman vetäjät ovat tehneet hienoa työtä parien muodostuksessa! Olemme parina hyvin löytäneet balanssin kuuntelun ja juttelun välille. Lisäksi asioiden rauhassa pohtiminen ja ylös kirjoittaminen on tuonut ajatteluun syvyyttä”, vastaa Ranta.

”Yllättävää on ollut huomata, että hankalimpiin kysymyksiin vastaukset ovat jo itsellä… Tässä Annikan taito kuunnella ja ohjata keskustelua sekä tuoda erilaisia näkökulmia asioihin on ollut erittäin ammattimaista”, kehuu Harka.

Mikä on tähän mennessä ollut mieleenpainuvin asia tapaamisistanne?

”Teemojen etenemisen kannalta kaikki. Minulle on ollut tärkeää huomata, että keskustelu syvenee kerta kerralta. Silti huumoria mahtuu aina mukaan!”, kertoo Ranta.

”Kaikki tapaamiset ovat olleet erittäin antoisia, mutta päällimmäisenä on jäänyt mieleen vahva läsnäolo. Kovasta kiireestä huolimatta, tapaamisten aikana tuntuu että maailma rauhoittuu hetkeksi ja huomaa että omat kehitysideat ja innovaatiot saavat tuulta alleen”, Harka lisää.


Mentorointiin lähtee mukaan monenlaisia ihmisiä eri aloilta sekä eri lähtökohdista. Seuraava MentorChamber-haku alkaa vuoden 2022 lopulla.