Miltä näyttää sinun tulevaisuutesi?

Jutta Ruusunen

Vuosi alkaa perinteisesti suunnittelemalla tulevaa. Kasataan vuosikelloja, hommataan uusi kalenteri, päivitetään to-do-sovellukset, täydennetään post-it-varastot, asetetaan tavoitteet, käydään läpi toimintasuunnitelmat. Meillä SHIFTissäkin tehtiin kaikki tämä, mutta otimme myös tavallista laajemman katsauksen tulevaisuuteen, kun järjestimme heti tammikuun alussa Sitran megatrendijulkistuksen avoimen kisakatsomon SparkUpilla Kupittaalla.

SHIFTin ytimessä on aina ollut tulevaisuus sekä kasvu- ja muutosorientoituneet ihmiset ja yritykset, keskusteltiinpa sitten uusista teknologioista, huomisen vastuullisesta busineksesta tai vaikkapa tulevien sukupolvien johtamishaasteista. Siksi olimme tietysti heti mukana, kun megatrendikatsausta oli mahdollista seurata striimin välityksellä yhdessä kollegoiden ja kumppaneiden kanssa.

Melko nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että tulossa ei kenties olisikaan mikään kovin hauska iltapäivä. Lista megatrendeistä ei nimittäin ollut kaunista luettavaa: Luonnon kantokyky murenee. Hyvinvoinnin haasteet kasvavat. Demokratian kamppailu kovenee. Kilpailu digivallasta kiihtyy. Talouden perusta rakoilee. Tilaisuuden alkuun suunnittelemamme kepeä megatrendivisailu alkoikin uhkaavasti luisua synkän puolelle.

Näiden tummien tulevaisuuskuvien edessä voisi helposti lamaantua. Onko tässä mitään tehtävissä? Itseäni kuitenkin helpottaa tämä varmasti monelle tuttu toteamus: tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään.

SHIFTin tapa tehdä tulevaisuutta on tuoda erilaiset ihmiset, yritykset ja ideat yhteen ratkomaan aikamme polttavia tai vasta orastavia haasteita. Juuri julkistetuista megatrendeistä moni olikin jo vilahdellut aiempien businesfestivaaliemme teemoissa. Nyt 2023 keskitymme toiminnassamme erityisesti yritysten ja osaajien tulevaisuusvalmiuksiin, sosiaaliseen vastuullisuuteen sekä disruptoiviin teknologioihin, jotka paitsi vastaavat muutokseen, myös kiihdyttävät ja luovat sitä.

Maailmantuskaa helpottaa myös se, ettei tulevaisuutta tarvitse tehdä yksin. Monta päätä on parempi kuin yksi, ja alojen ristiinpölytys nopeuttaa tiedon jakamista ja rikastuttaa ajattelua. Tiedon lisäksi tarvitaan toki myös rutkasti mielikuvitusta! Siksi haluamme tuoda ihmiset yhteen ei vain ajankohtaisten kysymysten ja faktojen vaan myös musiikin, taiteen ja elämysten äärelle. Ne antavat inspiraatiota uusien tulevaisuukuvien luomiseen.

Kun siis pohdit otsikon kysymystä, älä jätä vastausta arvailujen varaan. Tartu itse rattiin, laita musiikki soimaan, valitse inspiroivin maisemareitti ja kerää kyytiin joukko matkakumppaneita. Sitten vain rohkeasti päin uusia tulevaisuuksia!

Jutta Ruusunen
CEO
SHIFT Events Oy

Kolumni on julkaistu alun perin Turun kauppakamarin jäsenlehdessä 1/2023