Täyttä teatteria

Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama hurauttaa haastattelupaikalle reippaasti polkupyörällä. ”Työni on hakea teatterille suuntaa ja toimintaedellytykset”, hän tiivistää toimenkuvansa. ”Lavalla minua ei nähdä muuten kuin henkilökunnan kokouksissa. Se on minun lavashow’ni − turvallisen yleisön edessä”, naurahtaa Valkama.

En ole ollut koskaan uraihminen, vaan oikeastaan päätynyt vahingossa suurimpaan osaan töistäni. Olen teatterin johdossa siksi, että olen aina halunnut junailla asioita. Asioiden organisointi ja koordinointi ovat minulle mieluisia. Merkityksellisyys teatterityöhön näyttäytyy kaikkein parhaiten teatterin viimeisellä penkkirivillä istuessa. Sanonkin aina uusille työntekijöille, että käykää katsomassa esityksiä. Silloin selviää parhaiten, miksi tätä työtä tehdään.

Elokuussa mittariin tulee jo kymmenen vuotta Turun kaupunginteatterin johdossa. Tätä ennen toimin Oulun kaupunginteatterin toimitusjohtajana. Olin mukana perustamassa Linnateatteria, jossa vierähtivät vuodet 2002–2011. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri.

Vuodet ovat vierineet, ja mukaan on mahtunut korona-aika. Se oli omituista aikaa, mutta eihän sille voinut mitään. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo ajanjakso on myös vahvistanut, ja teemme teatterilla nyt asioita, joita ennen pidettiin mahdottomina.

Työn tekemisen kulttuuri on kulkenut mukanani pienestä lähtien. Tein koko lukioajan töitä kirjapainossa, ja jatkoin siellä vielä vuoden verran ennen armeijaa. Ajasta jäi käteen arvokasta oppia ja tärkeää kokemusta yhdessä tekemisestä, johtamisesta ja muiden työn kunnioittamisesta. Opiskeluaikana olin hetken myös lehdessä hoitamassa sen myyntiä ja markkinointia. Lehti jouduttiin lopettamaan. Oli opettavaista olla mukana jossain, missä kaikki ei hyvästä yrityksestä huolimatta onnistukaan.

Myös Linnateatterissa kohdattiin haasteita. Ensimmäisessä esityksessä ei ollut yhtään ainoaa katsojaa, mutta siitä hetkestä noustiin myöhempinä vuosina korkealle kovan työn tuloksena. Nämä kaikki kokemukset ovat olleet niitä työuran kannalta kaikkein merkittävimpiä asioita. Kehitimme Linnateatterin aikana Koukin Mikon kanssa mantran, jota kannattaa edelleenkin hokea: menestys on historiaa. Tämän päivän menestys on aina ansiota siitä, mitä on tehty aiemmin. Pitää olla jatkuvaa nälkää tekemiseen − silloinkin, kun menee hyvin.

Pidän työssäni sen monipuolisuudesta; junailu alusta loppuun ja koko matka viimeiseen esitykseen asti. Suurimpia saavutuksia työssäni ovat olleet yhteiset onnistumiset. Se, kun palaset loksahtavat ja alkaa tapahtua. Se, kun katsomassa oleva yleisö sitten huomaa, että meidän tekemällämme työllä on oikeasti merkitys.

Mitä harrastat vapaa-aikanasi?

Mieluiten vietän vapaa-aikaa perheen ja ystävien kanssa. Harrastan epäsäännöllistä kuntoilua.

Motto

Näkökulma vaikuttaa havaintoon. Sivusta katsottuna auto näyttää kaksipyöräiseltä kulkuneuvolta.

Teksti on alun perin julkaistu Turun kauppakamarin jäsenlehdessä 2/2023

Arto Valkama
teatterinjohtaja

Turun kaupunginteatteri

Kategoriat:Uratarina