Uusimmat
Haastattelussa Rester Oy
Rester Oy:n myynti-, asiakkuus- ja kehitysvastaava Henna Knuutila istuu autossa matkalla asiakkaan luokse. Päivä on tyypillinen, sillä valtaosa työviikosta sujuu erilaisissa tuotekehitykseen liittyvissä asiakaspalavereissa ja kehitysprojektien äärellä.
Rester Oy on tekstiilien kierrätysratkaisuja tarjoava yritys, joka mahdollistaa yritysten poistotekstiilien kierrätyksen uudeksi kuiduksi ja raaka-aineeksi. Paimiossa sijaitseva moderni kiertotalouslaitos on lajissaan Pohjoismaiden ainoa ja alansa ehdotonta huippua. Yrityksen palveluksessa on yhdeksän työntekijää. Asiakkaisiin kuuluvat mm. Marimekko ja Lindström.
Laitoksella syntyneestä kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kangasta tai erilaisia kuitukangasmateriaaleja, kuten eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita, sekä komposiittia.
Kysyntä ja tarve kohtaavat
Poistotekstiilien kierrätystoiminta vastaa EU:n säädöksiä, joiden mukaan vuoteen 2025 mennessä tekstiilijäte on erilliskerättävä. Suomi on edelläkävijöiden joukossa, ja täällä säädös on voimassa jo 2023. Direktiivi koskee niin kuluttajia kuin yrityksiä.
Pois heitettyjä vaatteita kertyy kymmeniä miljoonia kiloja vuosittain. Resterille voikin povata vahvaa kasvua. Pitkään jatkuneen pandemian ja Venäjän käymän hyökkäyssodan vuoksi neitseelliset raaka-aineet ovat kallistuneet, ja muun muassa komponenteista on jatkuvaa pulaa. Resterin tarjoamalle lähituotannolle ja toimintavarmuudelle riittää varmasti kysyntää.
”Vastaanotamme tekstiilejä yrityksiltä, joilta syntyy poistotekstiilejä tai tuotannon sivuvirtaa”, kertoo Knuutila. Turun Itäharjun varastoon vastaanotetaan sopimusasiakkailta mahdollisimman laadukasta raaka-ainetta, jonka yritys on itse asianmukaisesti lajitellut. Asiakas kertoo myös, paljonko raaka-ainetta on tulossa.
”Me otamme yrityksiltä vastaan vain puhdasta ja kuivaa tekstiiliä, sillä tällä varmistamme myymämme kierrätyskuidun laadun.
Asiakkaalta varastoon tuodut tekstiilit merkitään toiminnanohjausjärjestelmään. Paimion laitoksessa materiaali käsipyyherullista T-paitaan avataan linjastolla.
”Mekaanisella kuidunavauslinjastolla tekstiili leikataan kahdella leikkurilla tilkuiksi, ja avauslinjastoilla materiaali muokataan kuitutasolle. Prosessi sisältää kovien osien, kuten erilaisten nappien ja neppareiden automaattisen poiston. Haluttuun kuidun laadun lopputulokseen päästään oikealla raaka-aineen valinnalla sekä koneen nopeutta ja avausprosessia säätämällä”, kuvailee Knuutila.
Koko juttu on luettavissa Kauppakamari-lehden numerosta 3/2022.
Lehti löytyy myös verkosta
Tiesitkö, että:
Käyttämällä 1000 kiloa Rester Oy:n kierrätyskuitua, säästyy keskimäärin 2 miljoonaa litraa vettä ja 5000 kilogrammaa kasvihuonekaasupäästöjä.
(Lähde: Resterin nettisivut)