Spottivalossa: Onnipyörä

Spottivalossa: Onnipyörä

Onnipyörä myy, vuokraa ja huoltaa sähköpyöriä Turussa yhteistyössä 10Bikesin kanssa. Yrityksellä on lisäksi toimipisteet Helsingissä, Lappeenrannassa ja Leppävirralla yhteistyössä Tackla Centerin kanssa.

”Sähköpyöräily on kuntoa kasvattava liikkumismuoto, joka on kaikille mahdollinen pohjakunnosta riippumatta. Polkupyörän käyttäminen on hyvinvointia kehittävää, taloudellista ja ekologista mutta myös mukavaa. Onnipyörä tarjoaa kaiken mikä pyöräilyn ympärillä on mahdollista ja osaava henkilökuntamme auttaa esimerkiksi työsuhdepyöräedun käyttöönotossa”, kertoo yrittäjä Tomi Kotiranta.

Vuonna 2019 perustettu yritys on nimetty Kotirannan Onni-pojan mukaan. Ennen Onnipyörää Kotiranta toimi 8 vuotta K-kauppiaana, joten yrittäjyys oli hänelle valmiiksi tuttua.

”Yritysidea syntyi, kun huomasin mitä maailmalla tapahtuu pyöräilyn suhteen. Olin ollut aiemmin K-kauppiaana 8 vuotta ja yrittäjyys tuntui kaikin puolin omalta jutulta. Kartoittaessani erilaisia yritysmahdollisuuksia törmäsin sattumalta sähköpyöräalan yritykseen. Huomasin, että sähkö oli tullut maailman pyörämarkkinoille jo esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Ruotsissa, mutta Suomesta alan yritykset puuttuivat. Näin sähköpyöräilyssä tulevaisuuden alan, mikä herätti kiinnostuksen. Sinänsä jännää, ettei itselläni ole aiempaa pyöräilytaustaa, vaikka nykyään toki tulee pyöräiltyä jonkun verran.”

Sähköpyöräilyn suosio on kasvanut vielä nopeammin kuin Kotiranta osasi odottaa. Erityisesti korona-aikana tullut työsuhdepyöräetu kasvattaa alaa voimakkaasti.

”Räjähtävä kasvu on asettanut omat haasteensa, sillä yritystoimintaa haluaisi aina kasvattaa hallitusti. Yritystä perustettaessa sähköpyörien myynti oli pääjuttu, jonka ympärille aloimme tarjoamaan huoltoja. Alusta asti Onnipyörä on lisäksi tarjonnut yrityksille leasing-pyöriä, mikä konkretisoitui työsuhdepyörien kautta. Jossain vaiheessa havahduimme siihen, että pystyäksemme palvelemaan koko perheen tarvitsemme tavallisia pyöriä lapsille, ja valikoima laajeni entisestään.”

Viime vuonna Onnipyörä osti Turun Puutarhakadulla sijaitsevan Antin Pyörän, joka on myynyt tavallisia pyöriä vuodesta 1957 lähtien. Puutarhakadun myymälästä pystyy nykyään vuokraamaan myös sähköpyöriä.

”Tarjoamme pyörävuokrausta yhteistyössä 10Bikes nimisen yrityksen kanssa, joka vuokraa sähköpyöriä lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön. Lisäksi Hotel Kakolan edessä on latauspiste, josta pystyy vuokraamaan pyöriä applikaation kautta. Myös erilaiset työhyvinvointipäivät ja muut tapahtumat onnistuvat kauttamme räätälöidysti. Voimme pyöräillä esimerkiksi Piikkiöön tai Ruissaloon, jossa osallistujat pääsevät grillaamaan ja kilpailemaan pyöränhuollossa, kuten vaikka renkaan kasaamisessa paikoilleen.”

Yrittäjyys on opettanut paljon. Kotiranta pyörittää yritystoimintaa yhdessä yhtiökumppaninsa Mika Sevónin ja Tackla Centerin Petri Nylundin kanssa.

”Ihmisenä olen kasvanut neljässä vuodessa enemmän kuin niitä edeltävän 40 vuoden aikana yhteensä. Onnipyörän kautta olen tavannut paljon ihmisiä, mikä on opettanut yrittäjyydestä ja johtajuudesta. Vaikka K-Kauppiaana toimiminen on myös yrittäjyyttä, siihen liittyy tietynlainen ohjaus sekä tausta-avun mahdollisuus. Tässä on joutunut pärjäämään itse ja ratkaisemaan kaikki ongelmat muutaman hengen voimin. Moni asia opettaa parhaiten kantapään kautta, kun joutuu vähän nuolemaan haavojaan. Toisaalta on ollut erittäin palkitsevaa nähdä oman työn tulos.”

Tulevaisuudessa yritys tavoittelee hallittua kasvua.

”Näen koko alan tulevaisuuden valoisana. Suomi on edelleen prosentuaalisesti paljon perässä Keski-Euroopan maita sähköpyörien määrässä, joten kasvuvaraa löytyy. Suuruudenhullu haaveeni yritystä perustettaessa oli olla jonain päivänä Suomen johtava sähköpyörien myyjä ja alan palveluja tarjoava yritys. Mennään sillä edelleen, kun se kerran on asetettu tavoitteeksi.”

Terveisiä kauppakamarin jäsenille:

Toivotan äärettömän hyvää syksyä ja tulevaa talvea kaikille! Tervetuloa pyöräostoksille joko hankkimaan yritykselle työsuhdepyörät tai ottamaan työsuhdepyöräetu käyttöön. Kannustan tarjoamaan työntekijöille hyvinvointia sekä itse hankkimaan fillareita, jos sellaiseen löytyy kiinnostusta. Onnipyörän myymälään pääsee koska vaan koeajamaan sähköpyöriä.

Lue lisää: Sähköpyörät Turun, Lappeenrannan sekä Helsingin alueilla (onnipyora.fi)

Kategoriat:Spottivalossa