Spottivalossa: Bar Ö

Spottivalossa: Bar Ö

8-vuotissyntymäpäiviään lauantaina juhliva Bar Ö on kulttuuriklubi, jossa tapahtumia järjestävät oman tuotannon ohella paikalliset kulttuuriyhdistykset ja yhteisöt.

Ö muuntautuu monipuolisesti tilaisuudesta toiseen, ja omistaja Tuomas Sara luokittelee paikan samanaikaisesti baariksi, kahvilaksi sekä klubiksi.

”Punainen lanka tarjonnassamme on kulttuuri, joka läpivalaisee toiminnan. Vuosien aikana itselleni on syntynyt tietynlainen käsitys siitä, mikä toimii ja mikä ei. Toisaalta paikka asettaa toiminnallemme rajat, sillä käytännön syistä esimerkiksi kovaääninen livemusiikki muodostuu herkästi raskaaksi. Haluan kunnioittaa tilan asettamia reunaehtoja akustiikan ja muun suhteen”, Sara kertoo.

”Väkisinkin omat mieltymykseni ohjaavat sitä mitä meillä tapahtuu, mutta pyrimme järjestämään tapahtumia ennakkoluulottomasti ja vapaasti. Musiikki on tärkeässä osassa toimintaa, minkä lisäksi meillä järjestetään esimerkiksi kirjallisuus- ja elokuva-alan tapahtumia. Nautin vaihtelevuudesta ja pidän hienona, että alkuillasta Ö:ssä voidaan järjestää klassisen musiikin konsertti, kun taas yöllä samaan tilaan syntyvät reivit.”

Aiemmin Sara on järjestänyt muun muassa vaihtoehtofestivaali H2Ö:tä. Bar Ö:ssä häntä viehättää toiminnan jatkuvuus kontrastina lyhytaikaiselle tapahtumatuotannolle.

”Kun Ö syntyi, olin käynyt läpi eräänlaisen kymmenen vuoden harkinta-ajan oman baarin tai klubin perustamisen suhteen. Vaikka löysin vuosien varrella inspiroivia tiloja, usein niistä puuttui jotain. Halusin paikan ja tilan itsessään herättävän fiiliksiä. Ö:n vanhassa puutalossa on tunnelmaa, jota ei löydy muualta. Toimintamme lähtökohtana on ollut oma visioni siitä, minkälainen baari Turusta puuttuu ja missä itse haluaisin käydä.”

Rakennusta Sara pitää ränsistyneisyydessään ennen kaikkea persoonallisena. Hän myöntää lisäksi keskeisen sijainnin olevan toiminnan kannalta oleellinen.

”Turussa on valitettavan pieni keskusta-alue, jossa ihmiset lähtevät viettämään iltaa viikonloppuisin. Kahden käden sormilla voi laskea korttelit, joissa liikutaan. Jos paikka sijaitsee sata metriä väärässä suunnassa, on se jo syrjässä.”

Ö:n sisustuksessa näkyvät taide, menneiden vuosikymmenten äänet mutta myös Saran omat mieltymykset.

”Sisustuksen tekemiseen on osallistunut monia ystäviä ja festarituotantokavereita. Lopputulokseen ei ole haettu suoranaisesti mallia tai inspiraatiota mistään, vaan sitä voisi kuvailla jonkinlaiseksi fuusioksi kaikesta mitä pidän viihtyisänä ja tunnelmallisena. Avainsanoja ovat persoonallisuus, taide ja retro.”

Kävijäkunta on yhtä monipuolinen kuin Ö:ssä järjestettävät tapahtumat.

”Omaa sydäntäni lämmittää jonkun Googlen arvosteluihin jättämä kommentti, kuinka Ö on ’rento paikka, jossa ei ole väliä onko verkkareissa vai puku päällä’. Itse ajattelen, että jokainen saa tulla paikalle sellaisena kuin on. Toki koen, että asiakaskuntamme on fiksua ja hyvin käyttäytyvää. Järjestyshäiriöitä tai muita ongelmia syntyy erittäin harvoin, ja baarissa saa olla miellyttävässä sekä huomioivassa seurassa”, kiittelee Sara.

Turun kulttuurikentän hän näkee monipuolisena ja rikkaana. Sara korostaa erityisesti kolmannen sektorin Taidekahvit-verkoston merkitystä Turun kulttuurielämälle. 

”Turun kulttuurin vapaa kenttä on todella vaihteleva ja monipuolinen toimijoiden suhteen, minkä lisäksi sen kantava erityispiirre on yhtenäisyys. Taidekahvit-verkostolla on ollut valtava merkitys vapaan kentän kulttuurin tekijöiden yhdistämisessä. Kehittynyt yhteistyö mahdollistaa alan toimijoille paljon. Poikkitaiteellinen yhteistyö produktioiden suhteen helpottuu, mutta ehkä suurin vaikutus on syntynyt kulttuuripoliittisen vaikuttamistyön kautta. Esimerkiksi Taiteen talon synty on pitkälti Taidekahvien ansiota.”

Tulevaisuudessa Tuomas Sara toivoo, että toimintaa saadaan jatkaa mahdollisimman pitkään. Vaikka sitä on hyvä kehittää jatkuvasti, on Ö ehtinyt muotoutua omanlaisekseen.

”Vuosien varrella on toteutunut paljon melko täydellisiä juttuja. Mieleen on jäänyt ainakin jazzkonsertteja ja hikisiä klubi-iltoja, mutta yksittäistä tapahtumaa on vaikea nimetä. Lauantaina järjestettävät 8-vuotissynttärit ovat Ö:lle omalla tavallaan hyvin erityinen ilta. Kolme live-esiintyjää sekä kattava katsaus vakioasiakkaitamme takaavat, että tunnelma tulee olemaan hyvin Ö-mäinen.”

Terveisiä kauppakamarille ja sen jäsenistölle:

Tervetuloa Ö:hön hyvälle viinille tai oluelle!

Lue lisää: Bar Ö – The smoothest in town (oebar.fi)

Kuva: Anni Savolainen

Kategoriat:Spottivalossa